Solskinn på Oslo Børs

REC-aksjen gjorde i dag sin debut på Oslo Børs som verdens største børsnotering i verden så langt i år. Sjekk hvordan handelen begynte her:

19.05.08 00:11

REC hadde sin første handelsdag på Oslo Børs tirsdag og interessen i hele finansmiljøet rundt børsen har vært helt ekstrem.De som var heldige og fikk tegnet seg i emisjonen i selskapet kunne skaffe seg aksjer til 95 kroner stykk. Da handelen startet på Oslo Børs klokken 09.00 startet aksjekursen på 110 kroner per aksje, før den spratt opp til 113 kroner.Men den var ikke lenge der oppe før selgere kom til og sendte den ned til 105 kroner per aksje.Dette er den største børsnoteringen i verden så langt i år, og selskapet hentet inn nærmere syv milliarder kroner. Det er bare rundt 20 prosent av aksjene som er i fri flyt, men med en total markedsverdi på godt over 52 milliarder kroner er dette en av de virkelige tungvekterne på Oslo Børs.I skrivende stund er det omsatt REC aksjer for 838 millioner kroner.NA24 iMarkedet vil følge utviklingen i REC kursen utover dagen.Sjekk hvordan tildelingen av aksjene ble her:


Stor interesse for REC-plassering

- Positiv

DnB NOR Markets var med å plassere REC aksjen på børs, og kan derfor ikke komme med noen analyse på selskapet før det har gått 30 dager.Men analytiker Einar Kilde Evensen forteller til NA24 iMarkedet at de er positive til aksjen.- Vi er positiv til aksjen, og det synes markedet å dele. Industrien har lovende fremtidsutsikter og REC er den fremste i gruppen, sier Kilde Evensen til NA24 iMarkedet.Orkla og Hafslund storeiere

Det er Orkla og Hafslund, sammen med det sveistiske fondet Good Energy som er de største eierne i selskapet. Siden markedet begynte å oppdage REC og de enorme verdiene som kan ligge i selskapet, har aksjekursene til det norske industrikonsernet Orkla og det halvkommunale strøm- og sikkerhetsselskapet steget kraftig.Orkla kom inn på eiersiden etter at selskapet kjøpte opp Elkem, og det snakkes om at aksjeposten er verdt like mye som det Orkla betalte for Elkem i sin tid.I en gjennomgang DnB NOR Markets har gjort før børsnoteringen, forventes det en omsetning på 4,3 milliarder kroner i 2006, som skal stige til 5,57 milliarder kroner i 2007 og til 6,5 milliarder i 2008.Samtidig forventes nettoresultatet i 2006 å ende på 759 millioner kroner, for så å stige til 1,16 milliarder kroner året etter. I 2008 forventes et nettoresultat på 1,32 milliarder kroner, ifølge DnB NOR Markets' gjennomgang.I 2005 hadde selskapet en omsetning på 2,45 milliarder kroner med et nettoresultat på 4 millioner kroner. Men dette inkluderer også en regnskapsmessig effekt. Resultat før skatt var på 359 millioner justert for dette.Det er med andre ord et dyrt selskap på dagens inntekter, men håpet markedet har er at solenergi skal bli en meget stor business som følge av verdens energimangel.Subsidier

Flere nasjoner starter nå subsidieprogrammer for å støtte at husholdninger investerer i solcellepaneler for å avlaste det tradisjonelle strømnettet.Tyskerne har startet subsidie-programmer som har ført til at det gjør det lønnsomt å investere i solcellepaneler. Ifølge DnB NOR Markets er det lignende programmer på vei både i Spania, Frankrike og Italia.Men også i California er det snakk om et stort subsidieprogram på vei. De trenger ny kapasitet og det er foreslått et program som skal vare i elleve år fra 2006. Her skal myndighetene gi rabatter på solcellesystemer med 2,8 dollar per watt fra i år som skal falle med 10 prosent hvert år fra 2008. Verdien av dette er ventet å være på 3,2 milliarder dollar.Det vil derfor bli mye europeisk politikk fremover, da subsidier vil bli veldig viktig, for Eirk Thorsen. Han var tidligere toppsjef i Tomra, som også har vært prisgitt politikere for å få gjennomslag for sin panteteknologi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag