*Nettavisen* Nyheter.

Solveig og familien ble robbet mens de sov

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)

Solveig Lyssand fra Jessheim opplevde marerittet natt til torsdag. Familien på fire hadde innbruddstyver i huset mens de lå og sov. Samtidig viser politiets tall at antall boliginnbrudd har gått betydelig ned dette året.

15.10.10 20:07

Mens familien Lyssand lå og sov tok tyvene seg helt ubemerket inn i huset, stjal to pc-er, en lommelykt og et par sko og kom seg ubemerket ut igjen.

– Man får en ganske uggen følelse når man opplever noe slikt, sier Solveig Lyssand.

Hun opplevde marerittet og hadde innbrudd natt til i går – i likhet med flere beboere på Jessheim.

Kraftig nedgang i innbrudd
Etter flere år med vekst, registrerer nå politiet kraftig nedgang i antall boliginnbrudd. Politiets gjengangerprosjekt – som Romerikes Blad har skrevet flere artikler om – får mye av æren for trenden.

I 2009 var det 348 grove tyverier fra bolig på Romerike. Nå tyder alt på at 2010-statistikken blir vesentlig bedre. For første gang på flere år har tendensen snudd.

Per 1. oktober har nemlig politiet opplevd en nedgang i grove tyverier fra villa på 13 prosent i forhold til samme periode i fjor. Vanlige tyveri fra villa har på sin side en nedgang på 25 prosent.

– På slutten av tiåret hadde vi i flere år på rad en økning i boliginnbrudd. Nå tyder det på at ting er i ferd med å snu, konstaterer visepolitimester og kriminalsjef Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt.

Peker på gjengangere
Kriminalsjefen poengterer at det trolig er flere årsaker til den positive trenden.

– Det er nok ganske sammensatt, men i 2010 har vi blant annet hatt et veldig fokus på lokale gjengangere. Vi er sikre på at det er en del av svaret, og i noen områder går kriminaliteten merkbart ned når de enkelte gjengangerne sitter inne, sier hun.

Som Romerikes Blad har belyst en rekke ganger tidligere i år, inneholder gjengangerprosjektet en liste over 20 av de verste vinningskriminelle som opererer i distriktet. Disse personene står bak store mengder vinningskriminalitet og er domfelt til sammen 231 ganger.

Politiet mener 10 prosent av de kriminelle står bak 90 prosent av kriminaliteten.

– Vi er veldig fornøyd med denne nedgangen, og vi mener vi har vår del i den positive utviklingen på grunn av vårt fokus på gjengangerne. Samtidig kan det være andre årsaker som bidrar til nedgangen. For eksempel at folk er flinkere til å sikre seg selv, sier Torkelsen.

Innbrudd mens de sov
Natt til torsdag opplevde fire familier på Romerike marerittet. Mens de lå og sov i sine egne senger, brøt innbruddstyver seg inn i hjemmene deres.

Tre av innbruddene skjedde på Jessheim – i henholdsvis Sandsvegen og Kjosvegen.

– Det er selvsagt nærliggende å tro at det er en sammenheng. Det er to nabohus, mens det tredje heller ikke ligger langt unna, sier politiførstebetjent Espen Grønli ved Ullensaker lensmannskontor.

Politiet var i morgentimene torsdag på alle de tre åstedene.

– Vi har sikret oss noen spor, men vi har ikke pågrepet noen ennå, sier han.

Lot skoene stå
Det mest spesielle tyveriet skjedde i Sandsvegen på Jessheim.

En av tyvene lot nemlig skoene sine stå igjen da han forlot huset.

– Tyvene har tatt ut et vindu. En nabo observerte tre mørkhudede personer som løp fra stedet. De bar med seg bager og sekker. En av tyvene har imidlertid også latt skoene sine stå igjen på åstedet. Hvem vet, kanskje han fant seg noe bedre, undret operasjonsleder Terje Vamsæter i Romerike politidistrikt i går.

Politiets hundepatruljer gikk søk i området og fant etter hvert en håndholdt gps i sporet opp mot Hovind kirke.

Innbrudd nummer tre på Jessheim skjedde i Kjosvegen – og altså hos familien Lyssand.

Ut og inn samme sted
Mens familien på fire lå og sov i andre etasje, tok tyvene seg inn gjennom et kjellervindu.

– De har løsnet noen lister på vinduet, fjernet glasset og kommet seg inn, forteller Lyssand.

Innbruddet ble oppdaget da Solveigs samboer skulle i fjøset klokka fem om morgenen.

Tyvene har ubemerket gått opp i første etasje, tatt en lommelykt som sto på kjøkkenbenken, gått videre til stua og tatt med seg to pc-er og et par joggesko samt Solveigs håndveske og gått ut av kjellervinduet igjen.

– Lommelykta, pc-en og skoene har de tatt med seg. Men alt innholdet i veska mi fant vi i en haug ute på plenen. Kanskje ble de skremt av noe og la på sprang, sier Solveig Lyssand.

Hun er glad for at det tross alt ikke var mer alvorlig enn at noe ble stjålet.

– Man vet jo aldri hva disse tyvene kan finne på. Tenk om de hadde med seg kniver eller andre våpen og vi hadde våknet og overrasket dem, sier Lyssand.

Flere låser
Etter den skremmende opplevelsen har familien nå sikret seg enda bedre mot nye innbrudd.

– Jeg skal sove i førsteetasjen med lyset på og vi har sikret oss med enda flere låser, sier Lyssand.

De siste ukene har det også vært en lang rekke lignende innbrudd – både på Øvre og Nedre Romerike.

Våknet av tyven
Meldingen om nattens første innstigningstyveri fikk politiet klokka 01.24 natt til torsdag – fra en gård på Årnes. Tyven listet ut et vindu da han tok seg inn i huset.

– De som bor der våknet av at det var folk inne. Da han forsto at han var oppdaget, stakk han gjennom hoveddøra, forteller Vamsæter.

Ifølge beskrivelsene politiet har fått, skal tyven ha hatt caps, lys genser og mørke bukser.

I alle sakene ønsker politiet tips fra publikum.

Les flere saker fra Romerikets blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.