Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solvik-Olsen advarer Ap mot taxfree-kutt

 Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
 Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

- Med mindre Ap går inn for betydelige bevilgninger til Avinor over statsbudsjettet, vil dette bli resultatet, sier han til NTB.

Samferdselsministeren mener forslaget fra Aps helseutvalg er lite gjennomtenkt – av flere grunner.

- Å kutte taxfreesalget av hensyn til folkehelsen må jo innebære nullkvote på alkohol når man har vært i utlandet. Det betyr at alt du handler av øl, sprit og vin – også i Sverige og Danmark – må fortolles, sier samferdselsministeren.

Han mener en slik politikk ikke bare vil skape kaos og køer for de reisende, men også true en rekke ferjeforbindelser mellom Norge og Danmark.

Støre: - Tror ikke landsmøtet går inn for det

- Samferdselsministeren sier at flyplasser kan komme til å legge ned hvis taxfreesalget avvikles. Hva vil du si til det, Jonas Gahr Støre?

- Det er et politisk spørsmål hvordan vi prioriterer for å opprettholde flyplassene. Nå tror ikke jeg Aps landsmøte kommer til å gå inn for å avvikle taxfreesalget, men de setter det til debatt. Særlig det med alkoholomsetning. Det er fullt mulig at Vinmonopolet tar ansvar for alkoholomsetningen her som andre deler av landet og samtidig ivaretar inntekter til flyplassene, sier Støre til Nettavisen.

Protesterer

Flere lokallag i Arbeiderpartiet har også protestert mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkoholomsetning på flyplasser og ferjer.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti, mens Tromsø Ap frykter at mer smugling vil bli resultatet.

- Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, anfører lokallaget.

Et kompromissforslag om å la Vinmonopolet overta taxfreesalget er også fremmet.

- Når kontraktene utløper i 2022, er det naturlig å utlyse dette på anbud som vanlig. Men Arbeiderpartiet valgte jo selv å videreføre kontraktene med andre tilbydere da de satt i regjering, sier Solvik-Olsen.

Får følger

Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier til Aftenposten at det vil være krevende å opprettholde alle flyplassene uten inntektene fra taxfreesalget.

- Heller ikke investeringsprogrammet vil kunne gjennomføres uten disse inntektene, sier han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier det vil koste mellom 0,5 og 1 milliard kroner å si opp kontraktene som utløper i 2022.

KrF-leder Knut Arild Hareide er innstilt på å øke støtten til Avinor for å opprettholde antallet flyplasser.

- Hvis valget står mellom å legge ned flyplasser fordi taxfree forsvinner, og å gi statlig støtte for å opprettholde dagens antall lufthavner, så er vi innstilt på å stille opp med statlige overføringer, sier han til Aftenposten.

KrF-lederen tilføyer at en avvikling av taxfreeordningen vil føre til økte avgiftsinntekter for Vinmonopolet. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!