Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (62) kan bli Øystein Olsens arvtaker som sentralbanksjef. Stoltenberg sier selv at han vil takke ja om han blir spurt, men flere går nå ut og advarer mot å ansatte den tidligere statsministeren.

- Jens er uegnet på grunn av hans Ap-tilknytning, sier Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen til Nettavisen.

Les også: Stoltenberg vil ha jobben - nå er den lagt ut på Finn

- Ikke uavhengig

Solvik-Olsen, som tidligere var Frps finanspolitiske talsperson, advarer mot å ansette Stoltenberg.

- Han kan ikke fremstå uavhengig når han samtidig er tilnærmet fast inventar på Aps landsmøte, sier han, og samtidig legger til:

- Vi ler av «bananrepublikker» som samler makta i små sirkler.

Stillingen som sentralbanksjef blir ledig i februar neste år, når Øystein Olsen (69) går av etter 11 år. Mens Stoltenberg er ferdig som Nato-sjef til høsten neste år.

Gunnar Stavrum: Jens Stoltenbergs tette politiske bindinger gjør ham uegnet som sjef for Norges Bank

- Jeg er skeptisk

Solvik-Olsen er ikke den eneste som er kritisk til et comeback fra Stoltenberg i norsk offentlighet som sentralbanksjef.

«Mange lar seg begeistre av tanken på Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Eg er meir skeptisk. Norges Bank må vere og opplevast som uavhengig. Då bør ein tenke seg nøye om før ein utnemner ein sjef med så sterke politiske og personlege band til regjeringa», skriver Venstres Sveinung Rotevatn på Twitter.

Les også: Støre inhabil om Stoltenberg søker sentralbanksjef-jobb

Han får følge av Frps finanspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad:

«Jeg vet for lite om Jens Stoltenberg er faglig kvalifisert til stilling som sentralbanksjef. Men da vi behandlet ny sentralbanklov for to år siden, hvor jeg var saksordfører, var uavhengigheten til banken noe av det aller viktigste. Den kan man sette i fare med Jens Stoltenberg», skriver han.

- Dyktig økonom

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, deler imidlertid ikke bekymringen for Stoltenbergs kandidatur.

– Jens Stoltenberg er en svært dyktig økonom og leder med en unik erfaring nasjonalt og internasjonalt. Jeg ser ingen prinsipielle motforestillinger mot ham som eventuell sentralbanksjef. Samtidig har jeg respekt for at det skal gjennomføres en rekrutteringsprosess, skrev han i en SMS til Nettavisen onsdag.

En annen klar favoritt til å ta over toppstillingen, er dagens visesentralbanksjef i Norges Bank, Ida Wolden Bache (48). Hun har med tre års avbrudd vært knyttet til Norges Bank siden 1998, og ble utnevnt til visesentralbanksjef i fjor.