STORTINGET (Nettavisen): Et titalls journalister og fotografer sto utenfor døra til stortingsrepresentant og Venstre-leder Lars Sponheims kontor tirsdag formiddag da døra gikk opp og valgets store taper kom ut i offentligheten - fulgt av sine nestledere Ola Elvestuen og Trine Skei Grande.

- Nei, ser her du! sa Venstre-lederen da blitzene begynte å fyre.

Etter partilederdebatten ved 01-tiden natt til tirsdag stakk Sponheim av fra pressen og låste døra til kontoret sitt.

LES OGSÅ:Sponheim stakk av

- Minnestund
I heisen ned til korridoren, som forbinder Stortingsbygningen med komitéhuset, begynte han å snakke.

- Det er så fine dager i fjellet for tiden. Jeg drar nok vestover i morgen, sa Sponheim.

Da ledertrioen i Venstre hadde benket seg til foran pressekorpset, viste Sponheim seg fra sin slagferdige side og fleipet med at han fant en Venstre-stemmeseddel som ikke hadde blitt brukt.

- Velkommen til denne minnestunden. Jeg hadde ikke en gang tenkt over muligheten for at Venstre skulle få dette valgresultatet. Da jeg våknet i dag så var det som etter en bilulykke, når en våkner på sykehus og ikke husker så mye av det som skjedde. Men jeg har godt humør og rister det av meg, sa Sponheim.

- Har ikke blitt trodd
Sponheim fortalte at Venstre i løpet av dagen har fått 130-140 nye medlemmer.

- De nye medlemmene kommer særlig fra kysten, det er folk som gikk til Ap ved dette valget. For mange Venstre-velgere stemte Ap. Vi har ikke blitt trodd på vår garanti på å stå imot Frp. Heldigvis er Trine og Borghild inne på Stortinget og de skal bidra til å fornye partiet. Situasjonen hadde vært mye mer dramatisk om vi var helt ute, så jeg er takknemlig for det, sa Sponheim.

Sponheim sa at han lenge hadde tenkt at han skulle gå av som partileder på landsmøtet til våren. Han skulle egentlig ha varslet det om noen uker, men på grunn av valgresultatet annonserte han avgangen allerede mandag kveld.

- Det er en ganske god følelse, erklærte han.

- Naturlig at Trine overtar
Sponheim sa at Trine Skei Grande vil bli partiets parlamentariske leder og at hun er en naturlig arvtaker til ledervervet.

- Men det har ikke jeg så mye å si om. Det er en demokratisk prosess som må gjennomføres i partiet, sa han.

Da Sponheim kom inn på Stortinget gikk han til fots fra Vestlandet over fjellet til hovedstaden. Men han kjører hjem, sa han, med en bil full av brukte dresser og bøker.

- Vi var bare 3912 stemmer fra at Venstre var på vippen. Så nære var Høyre, KrF og Venstre muligheten til å danne regjering - uten Frp. Nå ble det jo heller Jens enn Jensen, men det er synd at Venstre måtte under sperregrensen.

- Buskagitasjon
Sponheim karakteriserte rødgrønne fremstillinger av Oslo Venstre som Frp-støtte som «buskagitasjon». Han ville ikke klandre Ola Elvestuen for oslopolitikken.

- I 2005 dro vi en del Høyre-velgere, men de mistet vi antakelig ganske tidlig. Men vi har blitt halvert i Møre og Romsdal, som kanskje var vært beste fylket. I Oslo og Akershus er det nok flere av våre velgere som har gått til Høyre. Men grunnen til at vi tapte valget er rett og slett at vi ikke har blitt trodd på Frp-garantien, sa Sponheim.

- Har du ikke brukt for mye tid til å snakke om Frp i stedet for å snakke om Venstres politikk?

- Jeg har fokusert mye på Venstre-politikk. Og standpunktet overfor Frp har gitt oss større sendeflater for vår politikk, så der er jeg uenig med deg, svarte Sponheim.

- Sto rakrygget
Sponheim tok et oppgjør med det han kalte «grums» i den politiske debatten i innspurten på valgkampen og siktet med det til flere partiers voldsomme fokus på strenge tiltak overfor asylsøkere.

- Mange snakker nå om internering av asylsøkere, men vi lever i en rettsstat og det fins noen prinsipper. Vi stenger ikke folk inne uten dom. Vi sto rakrygget i den saken og det er jeg fornøyd med, sa Sponheim.

Men:

- Det er for jævlig å ikke avslutte dette livsverket mitt på en bedre måte. Jeg har vært partileder i 14 år - siden 1996.

- Ikke slutten
Sponheim sa at han overhodet ikke har tenkt noe om framtiden sin. På spørsmål om han kunne tenke seg jobben som fylkesmann i Hordaland, var han forholdsvis avvisende:

- Når jeg har sett meg i speilet, så har jeg ikke sett noen embetsmann.

En pressemann undret på om Sponheim ville savne pressen i livet etter politikken.

- Ja, det vil jeg. Neste gang jeg har så mange øyne på meg som nå, så er det når jeg går opp fôrgangen i sauefjøset, erklærte sauebonden og høstet braklatter.

PS! Venstres Abid Raja fulgte pressekonferansen, men var ikke så blid.

- Valgresultatet var som å få en slegge i trynet, men vi har ikke daua. Jeg gleder meg til valget om to år og ser at vi har mye å bygge på i forhold til de unge velgerne, sa Raja til Nettavisen.

Raja får prøve seg noen uker på Stortinget i forbindelse med at Borghild Tenden skal møte i FN i høst.