RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Ap)

Som om hele Oslo skulle gå konkurs

Sist oppdatert:
Den største konkursen i USAs historie er et faktum.

Jefferson County, som er den største kommunen i den amerikanske staten Alabama, er nå på vei til å bli slått konkurs.

I november gikk Jefferson County til skifteretten og ba om frivillig kreditorbeskyttelse, under reglene i kapittel 9 i den amerikanske konkurslovgivningen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Men kreditorer på Wall Street hevdet at forespørselen måtte bli forkastet, da de mener at lovene i Alabama ikke tillater at det foretas en slik konkursbegjæring.

Nå er det imidlertid klart at retten forkastet kreditorenes ønsker og tillater at begjæringen blir fulgt, ifølge amerikanske medier.

Jefferson County som innbefatter Birmingham, Alabamas mest folkerike by, har mer enn 650.000 innbyggere.

For å sette det litt i perspektiv er kommunen arealmessig større enn Vestfold-fylke og folketallet noe høyere enn hva det er i Oslo.

Dermed er det nå duket for den største konkursen for en kommune i USAs historie.

Finansiell spekulasjon
Årsaken til konkursbegjæringen skyldes at Wall Street fikk eimen av kommunens kloakkanlegg.

Før finanskrisen skrudde finanshuset JPMorgan Chase & Co sammen derivater basert på gjeld knyttet til kloakkanlegget i kommunen. Disse var ment å være kostnadsbesparende gjennom rentebytteavtaler. Dette er dermed ikke helt ulikt de strukturerte produktene som senket flere norske kommuner i den såkalte Terra-saken.

Men da finanskrisen traff med full styrke i 2008 førte dette til kutt i kredittverdigheten til selskaper som hadde forsikret gjelden, noe som igjen sendte renten Jefferson County måtte betale til himmels.

Jefferson County klarte ikke å bære de nye rentene, noe som gjorde at det ble inngått forhandlinger om refinansiering av obligasjoner for 3,1 milliarder dollar. Men de folkevalgte og kreditorene klarte ikke å bli enige, og det ble sendt inn en konkursbegjæring.

Nå ligger det i stedet an til at kreditorer som JPMorgan Chase og obligasjonsforsikrere som Financial Guaranty Insurance og Syncora Guarantee må ta flere hundre millioner dollar i tap. Men også de som bor i kommunen kommer til å merke dette, gjennom høyere skatter eller økte kloakkregninger.

Og mye tyder på at dette kun er starten på en omfattende katastrofe.

Flere i trøbbel
Dette er ikke første gang at en amerikansk kommune eller by har gått til skifteretten, men dette er den desidert største som har gjort det.

En rekke av USAs byer, kommuner og stater befinner seg under et betydelig press.

Arbeidsledigheten på 8,3 prosent på landsbasis, men som mange steder er tosifret, og et pill råtent boligmarked har fått de lokale inntektene til å stupe.

På toppen av det hele har de føderale og statlige myndighetene sin fulle hyre med å kutte budsjettene for å få bukt med landets galloperende statsgjeld.

Mange kommuner og byer har i årevis også selv tatt opp stor gjeld for å få finansiert prosjekter og forplikelsene sine.

For noen måneder siden meldte kredittvurderingsbyrået Moody's at de har et negativt syn på gjelden til lokale og føderale myndigheter. Men de ser foreløpig ikke for seg at det vil bli en epidemi av konkurser for lokale myndigheter.

Flere tusen milliarder
En som derimot har advart mot at dette kan skje er den anerkjente bankanalytikeren Meredith Whitney.

På TV-programmet «60 Minutes» gikk hun ut og advarte mot rene slakten i markedet for amerikanske kommuneobligasjoner. Hun anslo i desember i fjor at det kan komme 50 store mislighold og at ytterligere 50-100 vil kunne få problemer med å betjene gjelden sin.

Totalt anslo hun at misligholdene vil dreie seg om verdier for flere hundre milliarder dollar.

Nå spekuleres det i at byen Stockton i California med 292.000 innbyggere er den neste til å gå under. Det vil i så fall bli den største konkursen for en by i amerikansk historie.

- Spørsmålet er, hvor mange Stocktons er det der ute? spør Steven Erie, direktør hos universitetet UC San Diego, ifølge Times-Heald

Egne regler
Konkursreglene som amerikanske kommuner kan benytte seg av er spesielle. De gir kommunene større makt over sine kreditorer som obligasjonsholdere, enn hva selskaper får under de for mange mer kjente kapittel 11-reglene.

Under kapittel 9 kan ikke kreditorene tvinge konkurskandidaten til å selge unna eiendeler og de kan heller ikke lage egne restruktureringsplaner som kommunene må følge.

Satset og tapte
Siden 1973 har det vært over 500 bymessige konkurser, men selv om det kan høres mye ut har majoriteten vært småsteder som kun har blitt etablert for å selge obligasjoner til kommunale prosjekter.

I nyere tid fikk Vallejo i California, med 120.000 innbyggere, mye oppmerksomhet da de måtte bite i det sure eplet under finanskrisen i 2008.

Les mer om Vallejos konkurs her

Orange County med tre millioner innbyggere, kun slått av Los Angeles og San Diego når det kommer til folketall i California, innehar den tvilsomme æren av å være den mest profilerte kommunen som har gått konkurs i amerikansk historie.

De begjærte seg konkurs i 1994. Årsaken da var at den kassereren hadde satset og tapt svimlende 1,6 milliarder dollar av kommunens penger på derivathandel.

Altså ikke ulikt det som nå begynner å boble opp til overflaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere