Somaliske ledere enige om nytt politisk system

Mogadishu (NTB-AFP): Somaliske politikere har etter lang tids uenighet undertegnet en avtale om strukturen på en ny nasjonalforsamling og regjering.

De nye institusjonene skal erstatte en overgangsregjering som verken har bidratt til mindre splittelse eller fått landet inn på et fredelig spor.

Både Somalias president, presidentene i de to utbryterrepublikkene Puntland og Galmudug, samt lederen av en mektig milits som kjemper mot islamistiske al-Shabaab, har signert avtalen.

Den innebærer at Somalia får et parlamentarisk system, og at både Puntland og Galmudug anerkjennes som delstater innenfor et føderalt system.

En gruppe prominente, tradisjonelle ledere og ledere for frivillige organisasjoner får i oppgave å nominere et underhus bestående av 225 representanter, hvorav minst 30 prosent skal være kvinner. Det skal også opprettes et overhus med 1.000 medlemmer. Også her skal minst 30 prosent være kvinner.

Avtalen ble offentliggjort sent lørdag kveld etter et tre dager langt møte. Det har tidligere blitt gjort en rekke forsøk på å få på plass en avtale som kan få slutt på landets over 20 år lange borgerkrig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.