*Nettavisen* Nyheter.

Sommer-humor sender dataene dine til Russland

#agechallenge:

Den siste uken er det en helt ny trend som har tatt av i sosiale medier. Og den samler dataene dine for russiske selskaper.

01.08.19 14:42

Du har sikkert lagt merke til det allerede, og har du ikke det kommer feeden din snart til å være bombardert av kjendiser og venner som legger ut bilder av seg selv som gamle.

Etter at Nettavisen publiserte denne saken onsdag, har:

  • Senator i USA bedt FBI sjekke appen.
  • Det russiske selskapet svart på anklagene.

Utfordringen er enkel. Du laster opp et bilde i en applikasjon kalt FaceApp, og på 1-2-3 får du et bilde av deg selv, minst 40 år eldre. Kjendiser som blant andre Stian Blipp og «Skam»-stjernen Herman Tømmeraas er blant de norske kjendisene som allerede har kastet seg på trenden kalt #agechallenge.

Se uttalelsen til firmaet der de adresserer anklagene nederst i saken.

Du sender data og bilder til Russland

At den såkalte «challengen» har tatt av i sosiale medier på relativt kort tid, er kanskje ikke så rart. Enkel humor treffer de fleste, men ikke alle kanskje tenker over at det kan finnes en risiko å slenge seg på slike sosiale medier-trender.

Nå advarer Allen Mirabayashi, styreleder i Photoshelter, mot appen. Han skriver i en blogg at dataene samlet inn gjennom FaceApp havner hos et russisk selskap i St. Petersburg. Du kan sjekke selv. Adressen fremkommer her.

Dette kan det brukes til

FaceApp Old filter krever Facebook-login. Gjennom Facebook mottar FaceApp ditt navn, profilbilde, fotos og e-post.

Selskapet personvernregler forteller hva slags data som kan innhentes om deg og hvordan denne dataen kan brukes av deres samarbeidspartnere (Affiliates).

Vi oversetter: «Vi kan dele brukerinnhold og din informasjon (inkludert men ikke begrenset til informasjon fra cookies, loggfiler, enhetsidentifiserere, lokasjonsdata og brukerdata) med selskapet som er en lovlig del av samme gruppe selskaper som FaceApp er en del av, eller som blir en del av gruppen. Samarbeidspartnere kan bruke informasjonen til å hjelpe å tilby, forstå og forbedre tjenesten (inkludert å tilby analyse) og Samarbeidspartnernes egne tjenester, står det blant annet i personvernreglene». Du kan lese resten her.

- Til russisk etterretning?

Allen Mirabayashi skriver også i bloggen at det er rimelig å anta at dataene fra FaceApp havner hos russisk etterretning.

- Jeg har ikke bevis for at FaceApp har samarbeid med russiske myndigheter eller etterretningstjenester. Men det er ikke å dra det langt, gitt at ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) og FBI (Federal Bureau of Investigation) allerede, uten tillatelse, bruker førerkortbilder til å bygge en database for politimyndigheten av mennesker som er mistenkt for kriminell virksomhet, skriver Photoshelter.

- Ganske dårlige til å lese retningslinjene

- Generelt tror jeg vi er ganske dårlige til å lese retningslinjene knyttet til apper vi laster ned på mobiltelefonene våre, sier seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Han sier at selskapene ofte ikke gjør noe ulovlig, men at vi forbrukere ikke tar oss bryet med å lese før vi godkjenner innhenting og bruk av personopplysninger.

- Har du en forretningsmetodell der du tjener penger på personopplysninger, er dette en glimrende måte å samle informasjon på, sier han og oppfordrer folk til å bli flinkere til å lese teksten du godkjenner før du laster ned appen.

-Dette er den nye hverdagen som vi må bli vant til, sier han

Ber FBI undersøke appen

Det er demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, som ber om etterforskningen.

– FaceApp kan utgjøre en nasjonal sikkerhetstrussel og sette privatlivet i fare for flere millioner amerikanere, heter det i et brev Schumer har sendt til FBI og den amerikanske forbrukervernmyndigheten FTC, melder NYB.

Appen blir utviklet av selskapet Wireless Lab i Russland, og Schumer er bekymret for at firmaet kan samle inn data fra amerikanere som bruker appen.

Svarer på anklagene

Selskapet bak appen har nå sendt ut en uttalelse der de adresserer hvordan brukernes data blir brukt. De har utstedt en liste på seks punkt der de tar for seg brukernes bekymringer og hvordan de behandler data:

«1. FaceApp utfører mye av foto-prosessen via skylagring. Vi laster bare opp et bilde valgt av en bruker som skal redigeres. Vi fører aldri over andre bilder til skylagringen.

2. Vi kommer kanskje til å oppbevare et lastet opp bilde i skylagringen. Hovedgrunnen til dette er opptreden og trafikk: vi vil være sikre på at brukeren ikke laster opp bildet flere ganger for hver redigering. De aller fleste bildene blir slettet fra serverne våre innen 48 timer fra da det ble lastet opp.

3. Vi godtar henvendelser fra brukere der de vil ha alle data slettet fra serverne våre. Våre support-team er for tiden overbelastet, men disse henvendelsene har vår prioritet. Vi anbefaler at man sender henvendelsen via appen vår ved å gå til «innstillinger, support, rapporter en bug» med ordet «personvern» i emnelinjen.

4. Alle delene av FaceApp kan brukes uten innlogging, og du kan bare logge inn fra «innstillinger-skjermen». Resultatet av dette er at 99 prosent av brukerne ikke logger inn, og vi vil dermed ikke ha tilgang til noe data som kan identifisere en person.

5. Vi verken selger eller deler noe data til andre.

6. Selv om selskapet holder til i Russland blir ikke brukerdataen sendt dit.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.