Sommer og 25 grader på Østlandet

Sommer og sol i Sofienbergparken i Oslo.

Sommer og sol i Sofienbergparken i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Sommerværet varer i tre dager til ende. Nyt det!

15.08.10 08:42

- Vi har en høytrykksrygg som melder sin ankomst her nå, slik at store deler av Sør-Norge nå er skyfritt. Unntaket er områder på Vestlandet nord for Bergen, og områder nordover fra Midt-Norge, forteller Storm-meteorolog, Stig Arild Fagerli, til Nettavisen lørdag.

Men, som ellers denne sommeren; det blir kortvarig.

- Det er en lavtrykksaktivitet over Europa, som kommer til Nord-Tyskland natt til mandag. Den vil også berøre Norge, og på tirsdag blir det en mer ustabil værtype igjen.

Meteorologens klare hovedbudskap er derfor:

- Nyt sola mens den er her! En har lett for å klage litt over solas fravær, så da må den i alle fall nytes nå når vi først har besøk av den!

Over 25 grader
Høytrykksryggen sørger også for ganske høye temperaturer, spesielt på lørdag og søndag.

- Over store områder på Sør- og Østlandet blir det mellom 20 og 25 grader, og også litt over 25. Det er ingen plasser nå som viser 30 grader med det første, men det blir likevel godt og behagelig sommervær, sier Fagerli.

Lørdag klokken 17 var det 24 grader i Oslo, 19 i Bergen og Stavanger, 16-17 grader i Trondheim, 23 i Kristiansand og 11,4 i Tromsø.

Aller varmest klokken 17 var Gulsvik på Østlandet med 24,9 grader. Kaldest, med unntak av Svalbard, var Bø i Vesterålen med 10,5.

Mulighet for torden
Selv om meteorologen nå melder sommervær i tre dager til ende, er det en liten mulighet for et avbrekk med skyer og torden lørdag kveld.

- Det er tordenvær over Skåne i Sverige og Sjælland i Danmark, som sakte, men sikkert går nordover. Derfor er det en liten mulighet for at det kan komme inn over Sørlandet og sørlige deler av Østlandet lørdag kveld. Derimot går det fort unna.

Bra i sør, dårlig i nord
Og når været er bra i sør, er det dårligere i nord.

- Et lavtrykk over Barentshavet overvinner den skikkelig varme russiske lufta med en kjøligere polarluft. Siden disse to lufttypene grenser på hverandre, blir det betydeligere kjøligere luft i Troms og Finnmark, allerede fra i kveld, og nordavinden vil slå til, sier meteorologen.

Denne luften har allerede lørdag gått innover steder som Tromsø, mens Kirkenes derimot har 23 grader. De vil derfor merke en markant temperaturforskjell de neste timene.

- Det blir en betydelig synkende temperatur de neste 24 til 36 timene. Søndag vil temperaturmåleren vise under 10 grader flere plasser i Nord-Norge. Og i Kirkenes, som har 23 varmegrader lørdag, vil det bare være 11 søndag.

Og en direkte varme kan ikke ventes med det første, selv om den kaldeste luften blir å merke søndag og mandag.

- Den virkelige varme lufta tar nok ikke turen opp til Nord-Norge med det første. Tvert imot så vil den russiske, varme luften nok få seg en liten knekk av lavtrykket - og gå sørover.

Ustabilt fra tirsdag
Og med sommer og sol friskt i minne hos sør- og østlendinger, må de altså møte det ustabile været igjen på tirsdag.

- Tirsdag blir det igjen skiftende forhold, og ikke så mye sommer. Og dessverre ser det heller ikke ut til å gi seg med det første.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.