Gå til sidens hovedinnhold

Sommercruise i eget hus

Noen lar husdrømmen seile sin egen sjø.

OSLOFJORDEN (Nettavisen): – For guds skyld, ikke kall det et hus, sier Tore Foss til Nettavisen.

Men når han snur godstolen i stua, mot terrassen og forstevnen, er han kaptein i eget hus. Stua blir styrehus på et blunk.

En levebåt for to
Vi er om bord på levebåten «Marie» – for øyeblikket ankret opp ved Oksenøya marina. Ett av utallige stoppesteder på sommerens båtcruise rundt i Oslofjorden.

- Jeg er hjemme i ferien. Det er litt morsomt å si det til kolleger, medgir Eline Bjerke, andre halvdel av levebåtens besetning.

I snart åtte år har paret levd året rundt på sjøen. I en husbåt som veier 25 tonn og ikke går fortere enn fem knop.

Huset blir med på ferie
Om vinteren ligger de i ro ved en marina i Frognerkilen, men om sommeren er det bare å kaste loss og ta hele huset med på ferie.

- Dette ser kanskje ut som et hus, men for oss er det en båt. Vi bruker dette huset som en båt og det med full støtte fra Sjøfartsdirektoratet. Direktøren selv har uttalt at det finnes ingen regler for hvordan en båt skal se ut, sier Foss.

Gikk for utsikt og komfort
Levebåten, som Foss og Bjerke liker å kalle husbåten sin, er bygget på et katamaranskrog. To skrog som er torpedoformet, med et dekk som er omgjort til en passende terrasse rundt hele huset.

- Utsikt og komfort var utgangspunktet for prosjektet. Levebåten skulle ikke være kummerlig og det var viktig at huset skulle være tørt og varmt hele året, forklarer båt- og husbygger Foss.

- Jeg vil kalle han halvt smart og halv gal, sier Bjerke.

Foss er ikke helt uenig, men presiserer at han aldri kopierer andre. – Det er ofte snakk om dårlige ideer, men noen gode dukker også opp.

Kinderegg
Levebåten karakteriserer Foss som et Kinderegg – hus, båt og landsted i ett. Livet på Oslofjorden er svært behagelig, og ikke bare om sommeren.

- Fjorden er vakker hele året. Lyset forandrer seg, det samme gjør isformasjonene og fugler kommer og drar, sier Bjerke med stor innlevelse.

Bølgevakt
Når paret ikke er langtur, liker de seg best inne i den delen av fjorden som kalles Bærumsbassenget. Sammen med tusenvis av fritidsbåter er de her skjermet for både vær og vind.

Det vugger bare bitte litt en stille sommerdag i juli og utsikten beveger seg sakte i en eller annen retning. Men «Marie» har vært ute i hardt vær uten at det skapte nevneverdige problemer.

- Vi har vært ute i én og en halv meter høye bølger, men det er ikke noe problem. Vi må uansett sjekke værmeldingene hver dag og noen ganger ha bølgevakt. Særlig om vi møter Danskebåten på vår vei inn eller ut fjorden. Det gjelder å ikke få bølgene inn på skrogsiden, men snu baken til, forklarer Foss.

Midt i stua og midt i båten står et ankerspill som veier 350 kilo. Det er ingenting å si på stabiliteten så lenge ankeret er lokalisert i midten med en diger daumannsvekt er festet til kjettingen. Dette huset går gjerne rundt sin egen akse. Panoramautsikten blir ikke dårligere av den grunn.

Les også:Lei av land? Kjøp en husbåt!

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken