Gå til sidens hovedinnhold

Sommeren kommer på onsdag

Sør-Norge kan glede seg til stigende temperaturer og sommervær neste uke.

- Det bygger seg opp til å bli sommervær igjen i Sør-Norge i alle fall fra onsdag, sier meteorolog i Storm Geo, Stig Arild Fagerli, til Nettavisen søndag.

Temperaturene vil gradvis øke de neste dagene, og fra onsdag kan områder sør for Stad igjen glede seg over temperaturer på godt over 20 grader.

Lokale byger
På veien mot sommerværet må vi derimot tåle noen dager med litt skyer og lokale byger, spesielt i indre strøk på Sør- og Østlandet.

- De lokale bygene er med på å gi kjøligere vær, men vi får nå gradvis inn et høytrykk fra vest som vil sørge for et mye bedre vær fra onsdag, sier Fagerli.

Mandag vil temperaturene stort sett være likt fordelt over Sør-Norge og ligge på rundt 15 grader, mens det fra tirsdag og onsdag vil stige opp mot 20 grader flere plasser.

- Det ser likevel ikke ut som noen kommer opp i 25 grader, men det vil være temperaturer på 22-23 grader visse steder. Så det blir absolutt bra vær, spesielt på Østlandet.

Fagerli tror de lokale bygene allerede vil avta mandag, slik at vi tryggere kan oppholde oss ute uten paraply, allerede fra tirsdag.

Variabelt vær i nord
Nordlendingene må derimot forberede seg på variabelt og ustabilt vær også denne uken.

- Nord for Stad vil det være kjøligere vær og en del regnbyger og skyer. Spesielt ventes det lengre perioder med nedbør i Nordland. Likevel vil temperaturene også stige gradvis her, men det vil ikke bli snakk om spesielt høye temperaturer. De neste dagene vil dagtemperaturene her ligge på nærmere 10 grader, sier Fagerli.

Meteorologen tør ikke si når sommerværet på nytt inntar Nord-Norge på grunn av lavtrykk over Barentshavet, Finland og nordvest i Russland.

Temperaturøkninger
Søndag klokken 17 var det 11,2 grader i Tromsø og 10,9 grader i Trondheim. I Oslo var det 14,7 grader, i Bergen 14,1 og i Stavanger 12,4 grader. Kristiansand var søndagens varmeste med 18,3 grader.

- Det er Kristiansand som har hatt søndagens beste vær. Ellers har det vært småkjølig over hele landet, og ingen har hatt optimalt sommervær denne helgen.

Mandag vil temperaturene stort sett forbli uforandret, mens de tirsdag ser mye hyggeligere ut mange steder.

Oslo, Bergen og Kristiansand vil ha rundt 17 grader midt på dagen, Stavanger 16, Trondheim 11 og Tromsø 10 grader.

- Og så vil det nok bli mulighet for at makstemperaturene vil være rundt 3 grader høyere på i Sør-Norge.

Værskille
Så langt denne sommeren har det vært en værskille mellom nord og sør, og meteorologen mener det skal flaks til at finværet brer seg over hele landet på en gang.

- Høytrykk i sør betyr gjerne dårligere vær i nord og omvendt. Vi skal være heldige og ha litt flaks for at hele landet skal kunne nyte sol og sommervær samtidig.

Oppskriften for godvær over hele landet er, ifølge Fagerli, et høytrykk østfra som også brer seg et lite stykke nordover.

- Det skal litt til for at det skjer fordi Norge er så langstrakt.

Kommentarer til denne saken