Sommeren kommer tilbake!

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Varm vind fra Spania fører kan gi oss opp mot 22 grader denne uken.

26.09.11 15:25

Etter perioder med surt høstvær ser det ut til at sommeren endelig kommer tilbake - i alle fall for befolkningen på Sør- og Østlandet.

Varm vind fra Spania, kombinert med sol fra blå himmel, vil føre med seg temperaturer opp mot 22 grader flere steder, spesielt i områder sør for Oslo. Godværet vil for alvor komme over oss fra torsdag, og vil vare fram til søndag!

- Én ting er at vi har et høytrykk. Det betyr ikke nødvendigvis så høye temperaturer siden sola ikke er like sterk nå som i sommer. Men det er posisjonen og formen på høytrykket som gir de høye temperaturene. Høytrykket dirigerer luft fra sørlige breddegrader, i området rundt Spania, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt Bjart Eriksen til Nettavisen.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Sjeldent varmt
Ifølge statsmeteorologen skjer dette veldig sjeldent.

Det er Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Oslo vil få de aller høyeste temperaturene, altså opp mot 22 grader.

- Nøyaktig antall grader er selvfølgelig usikkert når vi snakker så langt fram i tid, men det er mulig å lukte på tjuetallet mot slutten av neste uke, påpeker statsmeteorologen.

Indian summer
Og når det er over tjue grader på senhøsten, kaller meteorologene dette for «Indian summer».

- Vanligvis, når man har over tjue grader i månedsskiftet september/oktober, må man ha veldig kraftig vind som gir fønvindeffekt, forklarer Bjart Eriksen.

Slik vær blir det ikke til neste uke, da det meldes om vindstille.

Skittvær i nord og vest
Når det gjelder været andre steder i landet, vil vestlendingene og nordlendingene ikke være fullt så heldige som sør- og østlendingene.

Her vil det bli lange perioder med regn. Når det gjelder temperaturer, kan Vestlandet oppleve opp mot 16-17 grader Nord-Norge oppleve opp mot 12 grader.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.