RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GABRIEL BYRNE: Da «In Treatment» ble en suksess på amerikansk TV, fikk Byrne det gjennom at serien skulle bytte innspillingssted til New York fra Los Angeles. Byrne er svoren New York-boer.
GABRIEL BYRNE: Da «In Treatment» ble en suksess på amerikansk TV, fikk Byrne det gjennom at serien skulle bytte innspillingssted til New York fra Los Angeles. Byrne er svoren New York-boer. Foto: HBO/NRK2

Sommerens intelligenstest

Sist oppdatert:
«In Treatment» er blitt TV-suksessen ingen trodde på. Les hvorfor her.

(SIDE2): NRK2 har sikret seg sommerens store snakkisserie, nemlig den intime «In Treatment». Den prisbelønte HBO-serien med Gabriel Byrne som psykiater utspiller seg nærmest som et kammerdrama.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Ny pasient hver dag
Hver dag i uken har psykiateren Dr. Paul Weston (Byrne) sine pasienter. På mandag sliter han med Elizabeth, en vakker og sensuell pasient som er blitt forelsket i ham. Tirsdager er det en marinejeger som har opplevd traumer i Irak som er pasienten (Blair Underwood). Hver dag har han en pasient. Fredag går han i terapi selv som de fleste terapeuter er forpliktet til.

LES OGSÅ:TV-seriene du kan glede deg til

Hele serien består av samtaler mellom Byrne og den andre skuespilleren i tilnærmet ett rom hele tiden. Det er ordene og dialogen, og det som kun sies mellom linjene, som står i høysetet.

Det er kanskje ikke så rart, når du tenker på at regissøren er Rodrigo Garcia, sønn av den meget berømte forfatteren Gabriel García Márquez.

Han har regissert flere episoder av «Seks fot under» og «Carnivale» og han skrev og regisserte kvinnemosaikkfilmen «Things You Can Tell Just by Looking at Her» som tiltrakk seg et kobbel av store kjente kvinnelige stjernenavn.

Solide folk
Men HBO, som også har stått bak «Sex og singelliv» og «The Sopranos», har adoptert konseptet fra den israelske knallsuksessen, «Be Tipul». Her har flere fremtredende israelske filmskapere bidratt. Blant annet er «tirsdagspasienten», marinesoldaten, skapt av Ari Folman – en filmskaper som har vunnet utallige priser for sin animasjonsfilm «Waltz With Bashir».

«Waltz With Bashir» handler om Folmans egne opplevelser som vernepliktig i den israelske hæren og traumene han pådro seg da han skjønte at han faktisk hadde fortrengt mange av sine egne opplevelser. I den amerikanske versjonen er denne delen flyttet over på en erfaren amerikansk soldat i Irak.

I den amerikanske versjonen er Mark Wahlberg en av seriens produsenter. Også det en av seriens mer overraskende elementer.

Stillestående
Den store utfordringen for «In Treatment», både dramatisk og seermessig, er at serien er relativt stillestående fysisk. Det aller meste skjer innenfor Pauls kontor og det er dialogen som bærer fram spenningen. De 25 minutters lange episodene kan derfor kjennes både utfordrende og intense for seeren.

Likevel har den fått gode kritikker, ikke minst fordi den er såpass original i formen og ikke minst har mange kritikere funnet underholdende «såpesider» av serien.

– Avhengighetsskapende
The New York Times skrev i sin kritikk at serien var like avhengighetsskapende som terapi kan være, og at serien briljerer fordi den avslører mye ved å holde tilbake informasjon.

I den første sesongen som NRK2 sender får vi etter hvert vite at terapeuten Paul selv sliter med ekteskapet og tenåringsdatteren. I USA har man kommet et par hakk videre uten at vi skal avsløre hvordan det går.

Foreløpig har NRK bestemt seg for å sende hele sesong 1, i alt 43 episoder, hver hverdag i hele sommer. Så det er bare å henge seg på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere