Gå til sidens hovedinnhold

Sommerferien kan bli rekordbillig

For eksempel er USA 15 prosent billigere enn i fjor.

Oljeprisen fyker i været og Statoil gjør nye oljefunn. Disse to faktorene har bidratt til merkbar styrking av den norske kronen mot de fleste valutaene i verden. Det er dårlig nytt for norske eksportbedrifter som får det vanskeligere med å selge norske varer. For nordmenn som skal på utenlandsferie bidrar derimot kronestyrkelsen til at du får mer for pengene.

21-7 i favør kronen
NA24s sjekk av 28 valutaer (se oversikt nederst) viser at kronen har styrket seg mot 21 og svekket seg mot syv.

Sammenlignet med juni i 2010 har kronen styrket seg med 15,2 prosent mot amerikanske dollar. 17. juni 2010 kostet én US dollar 6,42 kroner. Onsdag 6. april ble kronen notert til 5,44 kroner.

Hongkong er også blitt merkbart billigere for nordmenn. I juni i fjor måtte du ut med 0,82 kroner for én Hongkong-dollar. Nå er prisen 0,70 kroner. Det gir en prosentvis styrking på 14,6 prosent.

Tyrkia er blitt en populær feriedestinasjon for nordmenn. I år ligger det an til at ferielommeboken for nordmenn i Tyrkia strekker seg mye lengre enn i fjor. I juni 2010 kostet 100 tyrkiske lire 408,38 kroner. Nå er prisen 357,73 kroner – en kronestyrkelse på 12,4 prosent.

100 kinesiske Yuan har sunket i verdi fra 93,92 kroner i juni i fjor til 83,19 kroner nå. Det innebærer en kronestyrkelse på 11,4 prosent.

Kronen har i tillegg styrket seg med mellom åtte og ti prosent mot valutaene i Mexico, Filippinene, Japan, Thailand og Malaysia.

London billigere - Europa litt billigere
Storbrittania, som relativt sett var billig i fjor, er blitt enda billigere. Onsdag 6. april ble kronen notert til 8,87 mot ett britisk pund. Det er en styrkelse på 6,4 prosent sammenlignet med juni 2010. Med unntak av noen få dager har ikke pundet vært så billig siden 1976/77.

Kronen er marginalt sterkere sammenlignet med Euro. I juni 2010 kostet én Euro 7,88 kroner. 6. april 2011 noteres kronen til 7,79 prosent – en styrkelse på 1,2 prosent.

Sverige er blitt dyrere
Som nevnt svekker kronen seg mot noen få valutaer. Aller mest mot svenske kroner og ungarske forint. Som tabellen viser har kronen svekket seg med 5,3 prosent mot SEK og med 5,6 prosent mot HUF.

Dyrere flybilletter til USA
Kronen styrker seg merkbart mot dollar, men flyprisene ser ut til å ta bort noe av valutagevinsten. Ifølge en melding fra Norsk Flyprisindeks torsdag 7. april er flybilletter til USA i ferd med å bli dyrere.

Målt etter prisnivået på flybilletter er det blitt billigere å reise østover til byer som Bangkok, Beijing, Sydney og Tokyo, mens det har blitt dyrere å reise vestover til New York, Los Angeles, Mexico City og Rio de Janeiro.

Flere destinasjoner skiller seg ut ved at prisene har falt med opptil 20 prosent. Det gjelder for eksempel Australia, og det har aldri vært billigere å fly «down under» enn nå. Fra Oslo, Bergen og Trondheim kan man fly tur-retur til Sydney for under 8.000 kroner. Det viser siste utgave av Norsk Flyprisindeks.

Ved avreise i uke 18 (2. - 8. mai) er det mulig å reise tur-retur til Sydney fra Oslo, Bergen eller Trondheim for under 8.000 kroner. Det er billigst fra Oslo, hvor billetten akkurat nå kan fås for 7.077 kroner med Abu Dhabi-baserte Etihad Airways.

«Vi har ikke noen entydig forklaring på det lave prisnivået til Australia. Det er ikke bare ett, men flere flyselskaper som har satt prisene til Sydney lavt for tiden. Sannsynligvis er det de siste naturkatastrofene i Asia og Oceania som smitter av på etterspørselen til området,» mener Svein Erik Søgård, daglig leder hos reisesøkemotoren Travelmarket.no

Kommentarer til denne saken