Gå til sidens hovedinnhold

Sommerjobb på setra

Johanne Blomdal (18) fra Oppsal og Marit Åsgård Eidem (17) fra Ulsrud har brukt to uker av sommerferien sin på en seter i Kvam i Gudbrandsdalen. Der tar de et Grønt Spa'tak for miljøvennlig matproduksjon.

Østensjø/Kvam: Grønt Spa'tak er et samarbeid mellom Natur og Ungdom og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. I sommer får 50 ungdommer fra hele landet får prøve seg som gjetere og budeier. Gjennom "Grønt Spa'tak" får miljøengasjert ungdom møte rovdyrproblematikk og jordbruk, og samtidig gjøre en innsats for miljøvennlig matproduksjon.

På gården har jentene drevet mest med å lempe ved, men på setra har de hatt ansvaret for dyra.

Mange sauer hadde kommet seg ned til bygda, og der skulle de ikke være, så vi måtte jage dem opp på fjellet igjen. Vi måtte også fange hester og frakte dem til et annet beitested. Vi er mest på setra. Der er jobben vår å se etter sauene og hestene. Vi sjekker at de har det bra og at sauene ikke har skadet seg eller satt seg fast i et gjerde, forteller de.

Annerledes

Ingen av dem har vært med på noe liknende før. Johanne er medlem av Natur og ungdom og miljøbevisst. Marit er ikke medlem av naturvernorganisasjonen, men er også opptatt av miljøet og sa raskt ja da venninnen gjennom 14 år ville ha henne med på seterjobbing to uker i sommerferien.

Dette er jo første gangen vi gjør dette, men det har vært morsomt og annerledes. Dette er ikke noe livskall for oss, men det er greit å gjøre det i sommerferien. Arbeidet er fysisk krevende, og det er godt å føle at man har fått brukt litt muskler.

Utfordringer

Den første dagen vi ble kjørt opp til setra fortalte bonden at en bjørn hadde tatt to sauer dagen før. Da ble vi litt redd, men fikk forsikringer om at bjørnen ikke er farlig for oss mennesker. Heldigvis har vi Ikke sett noe til bjørnen mens vi har vært her, forteller Marit.

Det tøffeste vi har vært med på var da vi skulle fange inn hestene, og at vi greide det! Det morsomste har vært å se at vi klarer oss uten innlagt strøm og vann. Vi klarer oss også uten internett og ordentlig mottakernett for mobiltelefonene våre. Det har vært en utfordring å være sammen 24 timer i døgnet i to uker, men den største utfordringen har helt klart vært å være alene langt oppe i fjellheimen. Det er ganske øde her, men det er gøy å se at vi klarer oss utenfor Oslo helt alene, sier Johanne.

Oppfordring

Alle vi som er med på Grønt Spa'tak krever at politikerne får slutt på at viktig matjord i hele landet blir bygd og asfaltert ned. Verdens befolkning vokser, og da er det viktig at vi tar i bruk den matjorda vi har, sånn at vi kan produsere nok mat til alle, uten at det går ut over naturen, forklarer Marit.

Grønt Spa'tak er det beste man kan bruke ferien på. Her kan jeg gjøre en innsats for den miljøvennlige matproduksjonen samtidig som jeg får et kjempefint opphold i fjellet, legger Johanne til.

Vi vil oppfordre folk til å tenke mer miljøvennlig og være mer miljøbevisste. De bør bruke mer økologiske produkter og tenke mer på hvor maten kommer fra, avslutter jentene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler