*Nettavisen* Nyheter.

Sommerlig helg i vente i sør, så flytter varmlufta seg

Mer høstlig og kjøligere vær ventes i Sør-Norge neste uke, mens det blir varmere i nord. Nordland blir neste ukes værvinner.

20.09.19 18:14

OSLO (Nettavisen): Meteorologene har varslet en sommerlig helg i Sør-Norge med temperaturer som kan nærme seg 25 grader. Lørdag er det sørlige deler av Østlandet som får de høyeste temperaturene - 24 grader viser prognosene noen steder. Søndag ventes rundt 20 grader på det varmeste, og da er det Vestlandet som ligger best an, ifølge Meteorologisk institutt.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Fredag er meteorologene ute og varsler at varmlufta forflytter seg nordover utover i neste uke.

- Det betyr kjøligere vær i Sør-Norge og varmere vær i deler av Nord-Norge, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Det ventes temperaturer opp i 24 grader i Sør-Norge lørdag. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Endring både i nord og sør

- Utover neste uke vil høytrykket gradvis trekke seg østover. Det erstattes med et nytt høytrykk som kommer fra nordligere områder, men det drar med seg noe kaldluft sørover, så deler av varmlufta i sør flytter seg i neste uke, og vi får en endring i været både i sør og nord, forklarer statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen.

- Det gjelder å nyte helga for de som kan med temperaturer over 20 grader, kanskje enda mer, sier meteorologen.

Neste uke blir været gråere i Sør-Norge, særlig på østsiden av fjellene. På Vestlandet ventes litt høyere skydekke og noen dager med sol.

Klikk på bildet for å forstørre.  

BESTE UTSIKTER: Bilde fra webkamera på Europavei 10 mellom Å i Lofoten og riksgrensen nord for Narvik. Til uka er det Nordland som blir værvinner, ifølge meteorologene. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

- Nordland får de høyeste temperaturene

- Nord-Norge får gradvis lettere vær til uka. Her går det fra lavt skydekke, regn, sludd og snø til bedre vær og lange perioder med sol. Det ser ut til at Nordland kan stikke av med de høyeste temperaturene, opp i 15-16 grader. Helt i nord er været litt mer skiftende. Varmlufta sliter med å komme seg helt opp i de nordligste delene av landet, sier Granerød.

Farevarsel i nord

Meteorologen minner om at farevarsel er ute for Nord-Norge. Det ventes nedbør som sludd og snø til helgen og utfordrende kjøreforhold. Rådet er å sjekke vær- og føremeldinger og forberede seg på en sesong med vinterdekk.

Les også: Innleder global klimaprotest

Flere sommerdager

Med de høye ventede temperaturene enkelte steder i helgen, vil vi kunne få vår første septemberdag med over 20 grader.

- Det har blitt mye vanligere med sommerdager i september, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

I perioden 1961 til 1990 hadde Oslo i snitt 1,5 sommerdager i september. I perioden 1990-2019 har hovedstaden i snitt hatt 4,5 sommerdager i årets niende måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.