RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommerlig spekemat

Sist oppdatert:
Spekemat er sommermat, og du kan tilberede den med én hånd på ryggen.

Vi elsker saltmat i sola, særlig hvis det er snakk om et bord som bugner av ulike typer spekemat.

Klassisk
Tilbehøret kan du variere fra det enkle til det litt mer tidkrevende. Tradisjonen tro, serverer vi gjerne spekemat med hjemmelaget potetsalat, nypoteter, nykål, blomkål, asparges, rømme, eggerøre full av friske urter, og rykende ferskt brød eller rundstykker. Du kan også velge flatbrødet.

Eksotisk
Selv om det tradisjonelle alltid blir suksess, kan du med spekeskinke også tenke i andre baner. Bruk den i en frisk og grønn salat, eller i en søt fruktsalat. Spekepølse og ferske fiken er en svært god kombinasjon.

Melon og andre sydlandske frukter er vanlig på speketallerkenen, men i sommer må du ikke glemme at Norge også har mye å by på. Du kan for eksempel bruke jordbær.

På grillen
Ty også til spekemat for å gjøre grillmaten ekstra fristende. Snurr spekeskiver rundt fileter av fugl eller fisk, før du legger dem på grillen. Resultatet blir sprøtt og nydelig.

Fiiin gammel
Vi har tilgang på mange forskjellige spekepølsesorter. De aller fleste modnes i fire måneder, men stadig flere spekematprodusenter jobber med langtidsmodnet spekemat, både pølser og skinker.

På 1700-tallet gjaldt helt andre tidsperspektiver. Da hang norske spekeskinker gjerne til tørking i seks-sju år.

Les om norske og utenlandske spekeskinker her .

Spekepizza på grillen
Kyllingspidd med spekeskinke
Pastasalat med spekeskinke og sprøstekt morrpølse
Fenalår forvillet inn i salat fra Toscana
Vannmelon med spekeskinke og salt krokan
Spekeskinke med varm brokkoli-/potetsalat
Spekeskinke med sommerkål

Søk i Art of Tastes over 3000 oppskrifter her .

Søk etter artikler om mat og drikke her .

Kilde: matprat.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere