Sommer´n kommer - og fjellet lokker

Foto: (Den Norske Turistforening)

Lørdag åpner alle DNT-hyttene dørene og gjør klart for innrykk av fjellglade sommerturister.

28.06.13 16:10

Ivrige dugnadsarbeidere har merket stier, lagt ut broer og gjort hyttene klare for en ny sommer.

Dagen markeres med mange aktiviteter under årets sommeråpning av fjellet, melder Den Norske Turistforening (DNT).

Les mer:Hva skjer i fjellet på lørdag

Fjellet lokker
I en undersøkelse som nylig er gjort av TNS Gallup på vegne av DNT er det fremdeles det tradisjonelle friluftslivet som er mest populært.

De tre mest populære aktivitetene er fottur i skog og mark, tur i nærmiljøet og fottur på fjellet.

Den samme undersøkelsen viser at det er Jotunheimen som er det aller mest populære fjellområde om sommeren.

Sjekk været på den fjelltoppen du er i nærheten av!

Røde T-er

Turistforeningen merker hvert år 22000 kilometer med merkede løyper i sommerfjellet, og dette er det folk synes er det viktigste tilbudet til organisasjonen, i følge undersøkelsen.

De røde T-ene som stimarkører i fjellheimen er av uvurderlig nytte for folk som ferdes i fjellet.

Øker i popularitet
Den Norske Turistforening har opplevd en økning i antall overnattinger på hyttene sine de siste årene, og i fjor var det 375 000 overnattinger på hyttene.

- Det er 52 500 flere overnattinger enn for bare fem år siden, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Amelie Helgesen til Nettavisen.

Dugnad flytter fjell
- DNTs virksomhet er basert på at hundrevis av frivillige bidrar med sin dugnadsinnsats. Uten dette arbeidet hadde det ikke vært mulig å opprettholde tilbudet turistforeningen har i dag. I løpet av de siste fire årene har DNT hatt en enorm økning i dugnadsarbeidet, forteller Helgesen.

Dugnadsånden er en viktig grunnverdi og selve bærebjelken i DNT. Av både kulturelle og økonomiske årsaker er det avgjørende å videreføre dette.

Dugnad har dype røtter i samfunnet og er en viktig tradisjon i norsk sammenheng. Dugnadsgjenger fra de lokale medlemsforeningene rydder løyper, merker stier, maler, hogger ved, bygger hytter og broer, er turledere og assistenter.

En gjennomsnittlig dugnadsdeltaker er godt voksen, men også ungdom bidrar med frivillig arbeid. Uten den enorme innsatsen ville den norske fjellheimen sett ganske annerledes ut. Og uten dugnadsgjengene hadde mange gått glipp av det helt spesielle fellesskapet som oppstår over malingsspann og oppvaskbenker.

Flere større prosjekter har blitt til ved hjelp av dugnad. Et eksempel er E1, den nye langturruta mellom Nordkapp og Sicilia, som åpner i 2013. Men også ved byggingen av den nye turisthytta Snøheim på Dovre har dugnadsgjengen stått for verdifull arbeidskraft.

Dugnadsånden lever
- Mange har spådd dugnaden en langsom død, men dugnadsånden ser ikke ut til å forsvinne, sier Helgesen.

- Vi har hatt en solid økning i den frivillige arbeidsinnsatsen i løpet av det siste året, og våre medlemmer står nå for 502 872 dugnadstimer, noe som tilsvarer 280 årsverk.

Enkelte foreninger opplever ventelister på sine planlagte dugnader og mange ønsker å gjøre en frivillig innsats. Men økende krav til profesjonalisering innenfor både hyttedrift og tur- og kursaktivitet, gjør at det i fremtiden kan bli vanskelig å løse tradisjonelle oppgaver kun ved hjelp av dugnadsarbeid.

Årets fjelltrend
I fjor var sosiale medier full av #naking. e

I år er det #vennetur som gjelder. Nærmere 3000 bilder er delt på Instagram de siste ukene, opplyser DNT til Nettavisen.

- Nå kan folk ta bilder av seg selv underveis og poste på sosiale medier slik at vennene hjemme kan følge med. Særlig bilder fra ulike fjelltopper er populære under #vennetur.

#naking var en suksess i fjor. #vennetur blir med stor sannsynlighet en like stor hit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.