RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommertid kan være skadelig

Sist oppdatert:
Vi blir mer påvirket av å stille klokken enn tidligere antatt, hevder ny studie.

(SIDE2): Søndag skal klokken stilles en time tilbake. Forskere har tidligere trodd at en times forandring ikke påvirker oss, men kroppens døgnrytme er så eksakt at det påvirker søvnkvaliteten, hevder ny studie.

Thomas Kantermann fra Ludwig-Maximillian-Universitetet i München står bak studien som viser at det er vanskeligere å tilpasse seg sommertid på våren enn vintertid på høsten, skriver svenske SvD.

Søvnens kvalitet og varighet ble undersøkt hos 50 personer. Kroppen har en innebygd døgnrytme på 24 timer. Den er sesongsbundet og styres av soltimene i løpet av året. Når døgnrytmen endres påvirker det søvnen. Søvnmangel kan føre til negative helseeffekter hos hvert enkelt individ, mener forskerne bak studien.

Redusert prestasjon
Byttet til sommertid innebærer at soloppgangen blir en time senere, noe som fører til at de fleste må stå opp en time tidligere.

- Vi risikerer å få for lite søvn. Det kan påvirker våkenheten og prestasjonen i løpet av dagen, sier Arne Lowden, forsker på stressforskningsinstituet ved Stockholms Universitet.

Lowden tror ikke omstillingen til sommertid er hele sannheten til forstyrret døgnrytme. Han mener at endringer i aktivitet og søvn i løpet av sommeren også kan ha kulturelle og sosiale forklaringer. Forskeren forklarer dette med at vi blant annet spiser senere og er oppe lenger om kveldene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere