RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommertrett feriebørs

Sist oppdatert:
Kjente investorer ble observert på ferie da aksjene på Oslo Børs falt på en kjedelig dag.
Urolighetene i Midtøsten, svake oljeserviceaksjer og resultatvarsler sendte Oslo Børs ned. Hovedindeksen endte ned 1,93 prosent til 364,66 poeng. Fredag avsluttet en svak uke der aksjene på Oslo Børs falt med rundt 4 prosent i verdi.

Omsetningen var ikke all verden denne dagen

NA24 iMarkedet tok en ringerunde for å sjekke temperaturen på meglerbordene. Inntrykket var ensidig. Sommerferien har slått til for fullt.

- Det er veldig stille, feriestille. Dette er den stilleste dagen så langt i sommer, er at av svarene som møte NA24 iMarkedet.

Der ble kun omsatt aksjer for drøyt 4,6 milliarder kroner denne dagen. Statoil ble den mest omsatte selskapet på like over 839 millioner kroner, mens det er langt ned til de neste aksjene. Norsk Hydro og Telenor med en omsetning på 481 og 385 millioner kroner hver.

- Mange som er ute og reiser og er på hyttene sine, forklarer megleren videre.

- Det er rimelig sommerstille og det er snart helg, det er ikke noe mer å si om det, er den korte kommentaren NA24 iMarkedet møter ved et annet meglerbord.

- Sommermarkedet har slått inn og det er avventende. En del resultater har blitt sluppet og markedet fokuserer og leter etter de negative tingene og tar tak i de, sier en annen megler til NA24 iMarkedet.

Aksjemegleren peker på særlig det skuffende resultatvarselet fra Dell og at markedet falt noe på den nyheten. Dell melder at de ikke klarer å nå de resultatene som var ventet i markedet. PC-produsenten ser nå et resultat pr. aksje på mellom 21 og 23 cents og en omsetning på rundt 14 milliarder dollar i andre kvartal.

Forventningene i markedet ligger på 32 cents pr. aksje og en omsetning på 14,2 milliarder dollar, viser en sammenstilling gjennomført av Thomson First Call.

- Telenor legger frem veldig bra resultat, men faller likevel tilbake, fortsetter megleren og rekker akkurat si at markedet er retningsløst denne dagen.

En kilde forteller litt spøkefullt til NA24 iMarkedet at tre sentrale finansakrobater har vært fraværende på Oslo Børs denne dagen. De skal ha vært sammen med familien sin på ferie.

De kjente finanskjendisene Øystein Stray Spetalen, Ola Mæle og Tore Aksel Voldberg skal dessuten være observert i Dyreparken i Kristiansand. Spetalen og Voldberg har ord på seg for å være bjellesauer på Oslo Børs og er å anse som noen av de mest aktive investorene på børsen.

Krigen i Libanon gikk over i en ny fase etter at det kom rapporter om at Israel hadde rykket inn i Libanon. Urolighetene i Midtøsten har lagt press på oljeprisen og har også lagt en demper på verdensbørser.

Et fat nordsjøolje ble da Oslo Børs stengte fredag omsatt for 74,40 dollar. En dollar kostet samtidig 6,25 kroner.

Statoil og Norsk Hydro falt henholdsvis 2,22 prosent til 176,50 kroner og 2,08 prosent til 165 kroner. DNO og Altinex gjorde det heller ikke sterkt denne dagen og falt 1,85 prosent til 10,60 kroner og 3,08 prosent til 1,26 kroner.

Oljeserviceaksjene var igjen veldig svake på Oslo Børs.

I en analyse fra meglerhuset Pareto blir myten om at Petroleum Geo Service er langt billigere enn referanseaksjene avlivet. En hold-anbefaling blir gjentatt. Aksjen var en av de største taperne og falt 5,56 prosent.

Stort bedre gikk det ikke for Acergy og Ocean Rig som endte ned 5,10 prosent og 4,27 prosent.

Verre gikk det med SeaDrill og Aker Drilling som ble sendt ned hele 9,57 prosent og 7,99 prosent.

Selv om SeaDrill har falt rundt 12 prosent den siste uken er ikke John Fredriksens høyrehånd Tor Olav Trøim bekymret.

- Jeg synes at markedet for rigg ser bedre og bedre ut for hver dag som går. Vi kommer en dag nærmere levering hver eneste dag. Jeg har ikke sett noe som bekymrer meg, sier Trøim til NA24 iMarkedet.

Han forteller at de ikke frykter leveringsproblemer til de riggene selskapet har under bygging, en bekymring som har kommet i markedet fra tid til annen. Og skulle det bli forsinkelser så er det leverandørene det går ut over.

- Vi betaler bare 30 prosent før levering. Det betyr at leverandørene har 70 prosent utestående til den siste dagen. Det gir oss mye leverage i situasjonen, sier Trøim som forteller at Seadrill har noen av de første enhetene som blir levert. Eventuelle forsinkelser vil da skyve seg ut til de andre enhetene som blir levert senere.

Riggaksjene hadde bare SuperOffice over seg på taperlisten denne dagen. Selskapet skuffet markedet med svært svake tall for andre kvartal i dag. Markedet ble tydeligvis skuffet og sendte aksjekursen ned 9,85 prosent. Det var ikke all verden av omsetning i aksjen.

DynaPel toppet vinnerlisten med en oppgang på 5 prosent, mens P4 Radio Hele Norge steg 3,64 prosent.

Telenor og Orkla var de eneste lyspunktene blant tungvekterne sammen med Norske Skog.

Telenor leverte sterke tall for andre kvartal. Forventningene var høye på forhånd, men Jon Fredrik Baksaas overrasket likevel de fleste med bedre tall enn ventet. Aksjen endte likevel uendret på 76 kroner.

Orkla har falt noe mer enn markedet den siste tiden. Usikkerhet rundt salget av Orkla Media og solenergiselskapet REC har fått markedet til å sende aksjen ned. Fredag fikk aksjonærene en etterlengtet opptur, da Orkla-aksjen klatret 1,66 prosent til 275,50 kroner.

Varsler USA ned

Microsoft og Google overrasket markedet positivt med kvartalsrapportene i går, men i dag varslet Dell at de ikke vil klare å innfri forventningene til markedet.

En forverret situasjonen i Libanon får markedet igjen til å reagere noe ned. Israelske styrker skal ifølge rapporter være klare til å rykke inn i Libanon, og det vil være fare for at situasjonen kan eskalere til nabolandene.

Teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,98 prosent til 2.020 poeng. Mens Dow Jones faller 0,37 prosent til 10.889 poeng.

Den bredere S&P500-indeksen er ned 0,46 prosent til 1.243 poeng.

Noen av de toneangivende teknologiselskapene har det siste døgnet leverte resultat for andre kvartal.

Microsoft klarte ikke helt å innfri forventningene og hadde en noe svakere vekst enn hva tilfellet var i samme periode i fjor. Likevel fikk aksjen et løft i den utvidede handelen etter at de sa at de er villige til å bruke 40 milliarder dollar i tilbakekjøp.

Microsoft-aksjen stiger 4,60 prosent til 23,90 dollar.

Advanced Micro Devices la frem et resultat på 18 cents per aksje for kvartalet, mens det i følge Thomson Financial var ventet et resultat på 22 cents per aksje. AMD-aksjen faller hele 11,82 prosent til 19,09 dollar.

Google rapporterte et resultat for andre kvartal på 2,33 dollar, mens analytikerne hadde ventet seg et resultat på 2,22 dollar.

Dell tynger etter at de kom med et resultatvarsel. PC-produsenten sier at de ikke vil klare å nå forventningene i markedet. Aksjen faller 12,85 prosent til 19,26 dollar.

Resultatvarselet til Dell drar også med seg Dow Jones-komponenten Hewlett-Packard, som faller 4,97 prosent til 30,22 dollar.


Dell tynger futurene

Det amerikanske aksjemarkedet ligger an til å få en blandet start på dagen. Microsoft og Google kom i går med oppløftende nyheter, men i dag varsler Dell at de ikke vil klare å innfri forventningene i markedet.

Dow Jones Indicative er opp 0,28 prosent. Den brede S&P 500-indeksen ligger an til å åpne flatt indikerer futurekontraktene.

En oppblussing av situasjonen i Libanon får markedet igjen til å reagere noe ned. Israelske styrker skal ifølge rapporter være klare til å rykke inn i Libanon, og det vil være fare for at situasjonen kan eskalere til nabolandene. Vestlige statsborgere er i ferd med å bli helt evakuert fra Libanon og frykten for at bombingen og de militære anslagene mot landet trappes opp øker.

En rekke av de viktigste teknologiselskapene har det siste døgnet leverte resultat for andre kvartal. Resultatetne har vært blandet. Nasdaq-futuren peker ned 0,32 prosent.

Microsoft klarte ikke helt å innfri forventningene og hadde en noe svakere vekst enn hva tilfellet var i samme periode i fjor. Likevel fikk aksjen en løft i ettermarkedet etter at de sa at de er villige til å bruke 40 milliarder dollar i tilbakekjøp.

Advanced Micro Devices falt 1,25 dollar, eller 5,8 prosent, i den utvidede handelen på Wall Street i går etter å ha rapportert om lavere resultat enn ventet. Seelskapet la frem et resultat på 18 cents per aksje for kvartalet, mens det i følge Thomson Financial var ventet et resultat på 22 cents per aksje.

Google steg 2,1 prosent i den utvidede handelen etter å ha rapportert et resultat for andre kvartal på 2,33 dollar, mens analytikerne hadde ventet seg et resultat på 2,22 dollar.

Dell tynger etter at de kom med et resultatvarsel. PC-produsenten sier at de ikke vil klare å nå forventningene i markedet. Aksjen faller 11 prosent i førhandelen.

Oljesvett nedtur

Hovedindeksen faller rundt 0,71 prosent til 369,22 poeng fredag morgen. Dermed klarer ikke Oslo Børs å beholde den gledelige trenden fra de to foregående dagene.

Det er spesielt oljeserviceaksjene som får unngjelde like etter at børsen åpnet handelen. Sektoren hadde også en blytung avslutning i den amerikanske handelen i går kveld, der de oljerelaterte aksjene falt hele 4,7 prosent i snitt.

Det er de typiske John Fredriksen kontrollerte selskapene som SeaDrill og Deep Sea Supply sitter i førersetet på vei ned. Riggselskapet SeaDrill faller hele 4,79 prosent til 74,50 kroner, mens supplyrederiet Deep Sea Supply faller 3,85 prosent 12,50 kroner.

Stolt-Nielsen, Aker Kværner, PGS og Acergy får også smake nedgangen bitre virkelighet og faller 3,62 prosent til 133 kroner, 2,65 prosent til 550 kroner, 2,22 prosent til 352 kroner og 2,04 prosent til 96 kroner.

Oljeprisen fortsetter å svekke seg og et fat nordsjøolje med levering i september koster 73,53 dollar fredag morgen.

Svekkelsen i oljeprisen fører til at Statoil og Norsk Hydro faller henholdsvis 1,11 prosent til 178,50 kroner og 0,59 prosent til 167,50 kroner. De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex faller er ned 1,85 prosent til 10,60 kroner og 0,77 prosent til 1,29 kroner.

Orkla og Telenor er de mest omsatte aksjene på Oslo Børs etter en drøy halvtimes handel. Orkla er opp 0,92 prosent til 273,50 kroner.

Telenor er et av få lyspunkt blant tungvekterne denne dagen. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kunne legge frem et knallsterkt resultat. Tallene fra Telenor overgikk forventningene i markedet og kundene strømmer til Baksaas & Co. Flere av meglerhusene var svært positive til Telenor i forkant av resultatfremleggelse. Aksjen ble tatt inn i ukesporteføljene for å være posisjonert til sterke tall fra Baksass.

Telenor-aksjen blir løftet 0,66 prosent til 76,50 kroner.

Yara fortsetter også oppgangen og klatrer nye 0,55 prosent til 92 kroner.

Spillprodusenten Funcom er den suverene taperaksjen etter at kursen faller 10,67 prosent. Det er ikke stor interesse for aksjen og det er kun verdier for like under 125.000 kroner som har byttet eiere.

Kitron gjør det også svakt og faller 4,88 prosent.

Bjørge, Belships og Norman er blant de aksjene som gjør det best og stiger henholdsvis 4 prosent til 18,20 kroner, 3,52 prosent til 7,35 kroner og 3,33 prosent til 62 kroner.

Den dårlige starten i Oslo er ikke et særnorsk fenomen. Børsene i USA, Asia og Europa viser også en negativ tendens.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,40 prosent, mens en tilsvarende nedgang finner vi i London der FTSE 100-indeksen er ned 0,35 prosent. I Paris er de franske aksjene ned 0,35 prosent.

Våre naboer i Øst og Sør må også konstatere at aksjemarkedet faller like etter at dørene åpnet. I Stockholm faller OMX-indeksen 0,62 prosent, mens børsen i København er ned 0,66 prosent.

Sikring rammet Asia

Statistikk som viser at den amerikanske økonomiske veksten er i ferd med å kjøles ned, fikk de asiatiske aksjene til å avslutte uken svakt. En svakere vekst i verdens største økonomi er dårlig nytt for de USA-avhengige asiatiske selskapene.

Råvareprisene har falt tilbake sammen med oljeprisen. Markedet virker å ha kommet seg over det geopolitiske sjokket Dette fikk de typiske råvaretungeaksjene til å falle. Verdens største gruveselskap, BHP Billiton, og det japanske Sumitomo Metal Mining korrigerte kraftig ned ettersom kobber- og sinkprisen faller.

I tillegg smittet gevinstsikringen på Wall Street over på børsene i Asia. Torsdag var det skikkelig børsfest ved de asiatiske aksjemarkedene etter at det kom positive rentesignaler fra den amerikanske sentralbanksjefen.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital Internationals klarte ikke følge opp gårsdagens oppløftende utvikling. Fredag morgen lå indeksen an til å falle 0,7 prosent til 121 poeng. Dermed avslutter indeksen som måler over 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder nok en svak uke. Denne uken har indeksen falt 0,3 prosent noe som har vært tendensen hele denne måneden.

De typiske eksportsensitive aksjene med Nissan Motor og Advantest Corp i spissen ledet an i nedgangen og gjorde at den kjente japanske Nikkei 225-indeksen endte med et tilbakefall på 0,84 prosent til 14.821,26 poeng, mens den brede Topix-indeks var ned 0,7 prosent tidligere på fredag morgen.

I Sør-Korea viste også Kospi-indeksen en fallende kurve og var i morgentimene ned 0,75 prosent.

Kortvarig opptur

Skuffende fremtidsutsikter fra Intel Corp. Selskapet er i gang med en omfattende omstruktureringsprosess, men klarer likevel ikke å vise at de er på rett vei. Aksjen falt mye på dagens handel , og dette gjorde at Nasdaq ledet an i dagens nedtur, som i likhet med alle de store indeksene hadde en god dag i går, men den teknologibaserte indeksen gikk ned 1,98 prosent til 2.039,42 poeng.

Industriindeksen Dow Jones ble i likhet med de andre indeksene offer for gevinstsikring etter gårsdagens sterke opptur og falt med 0,76 prosent til 10.928,10 poeng.

Den bredere S&P 500 hadde også en nedgang og falt 0,85 prosent til 1.249,13 poeng.

I går meldte Ben Bernanke at den amerikanske økonomien antakelig vil få en svakere veksttakt. Dette ble tolket dit at renten skal opp en gang for så å stå uforstyrret, og førte til umiddelbar opptur på aksjemarkedene i gårsdagens handel.

I dag fastholdt Bernanke under sin tale i Representantenes Hus at den økende inflasjonen er reell og ingen statistisk illusjon.

Dow Jones-komponentene Pfizer og Honeywell leverte resultater før børsåpning på Wall Street i dag. Honeywell levert et resultat per aksje på 63 cents per aksje, mot ventet 61 cents. Samtidig hevet selskapet utsiktene for resten av året.

Pfizer rapporterte om en uventet salgsvekst i selskapets legemiddel Liptor på 9 prosent i andre kvartal. Driftsinntektene steg mindre enn hva som ventet på forhånd, og det endelige resultatet ble lavere enn ventet på grunn av engangskostnader. Pfizer overrasker positivt med å heve utsiktene for året i sin kvartalsrapport og aksjen til verdens største legemiddelprodusent steg på NYSE .

Apple leverte et resultat i går kveld på 54 cents per aksje, mens det i følge Thomson First Call var ventet et resultat på 44 cents per aksje for perioden. Apple melder også at fremtidsutsiktene for tredje kvartal er bra og aksjen klatrer over ti prosent på dagens handel .

Motorola la frem et sterkt andre kvartal. Selskapet guidet også godt for de kommende månedene, noen som blir tatt godt i mot av markedet. Det er særlig en kraftig oppgang i salget av mobiltelefonen Razr som ligger bak det sterke resultatet. Aksjen klatrer over syv prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere