*Nettavisen* Nyheter.

Sonate for tåkelur og F-16

En sonate for gitar, tåkelur, synthesizer og jagerfly - ikke akkurat en klassisk sammensetning av instrumenter. I kveld vises fremføringen av Terje Rypdals grensesprengende musikalske verk på TV 2, i dokumentaren «Tåkelursonaten».

27.08.04 08:36

Bestillingsverket «Tåkelursonaten» er skrevet for gitar, synthesizer, tåkelur og F-16 jagerfly. Verket ble fremført under fredsmarkeringen «In Pace» på Lindesnes Fyr i august 2003, og i onsdagens dokumentar er vi til stede under konserten der en jagerpilot og en fyrvokter blir musikere.

Fyrvokter Rolv Dybvik blar litt bekymret i samlingen av noter som han holder i hendene og utbryter:

- En enkel fyrvoktersjel kan jo ikke noter!

Onsdag skal han spille på den største trompeten han kan tenke seg - tåkeluren.

- Det synes jeg er stort, sier han.

Fra krigen til fredsmarkering

- Det er ikke så mye etterspurt, støy fra F-16-fly, sier jagerpiloten, Morten Hanke. Tidligere har Hanke flydd med skarp ammunisjon under vingene over Afghanistan. Da var han mest opptatt av å ikke gjøre noe feil - at ikke uskyldige sivile skulle bli rammet.

Det var nettopp det som skjedde utenfor Lindesnes tidlig i krigen: En britisk flyger senket det han trodde var et tysk troppetransportskip. Det viste seg at det satt 915 russiske krigsfanger innelåst i lasterommene. De aller fleste av dem omkom i bølgene, eller ble skutt fordi de tok plassen fra tyskere som kjempet om livbøyer og flåter. Nå er skipsklokkene fra M/S Palatia hentet opp fra havbunnen og klinger under fredsarrangementet på Lindesnes.

Vil fremme tanker

Avdukingen av monumentet over skipstragedien ombord i Palatia innledet tradisjonen med det årlige fredsarrangementet på Lindesnes fyr. Og det var for dette arrangementet Terje Rypdal skrev «Tåkelursonaten».

Kai Erland, initiativtaker til fredsarrangementet, sier:

- Da Norge sendte soldater til Afghanistan, måtte vi gjøre noe. Målet er å opprettholde vår bevissthet om dagens krigers grusomheter. Vi skal fremme tanker, kunnskap, følelser og handling for en fremtid i fred. Slik blir vi ikke likegyldige.

TV 2 lørdag 28. august 2004 kl. 15.05.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.