*Nettavisen* Nyheter.

Søndag er den virkelige fredag den 13.

Foto: Nilsen, Svein Aage (NTB scanpix)

De med paraskavedekatriafobi kan slappe av

15.07.12 08:31

Fredag den 13. er den store ulykkesdagen, skal vi tro mytene. Mange overtroiske nordmenn tenker seg i dag om to ganger før de setter seg i bilen eller stiger ombord i et fly, av frykt for ekstra fare for ulykker.

Men stemmer det at denne dagen bringer med seg mer elendighet enn vanlige dager? Skal vi tro tall fra forsikringsselskapene kan du puste lettet ut.

Har du erfaring med uflaks fredag den 13? Del historien nederst i saken!

Dobbelt så mange ulykker på søndag
Faktisk så viser det seg at det skjer færre ulykker på fredag den 13. enn på hvilken som helst annen fredag. Kanskje er folk ekstra forsiktige den dagen?

Uansett så viser det seg at førstkommende søndag, statistisk sett kommer til å bli sommerens store ulykkesdag.

– Søndag den 15. er dagen i år du virkelig bør være forsiktig. Det er den virkelige fredag den 13., sier reiseskadesjef i Tryg Forsikring, Monica Rimestad

Tryg forsikring har sett på sine egne reiseskadetall i perioden 2002 – 201, og det er ingen tvil: 15. juli skjer det over dobbelt så mange, hele 114 prosent, flere skader enn på gjennomsnittsdagen i hele året.

Flest skader i juli
– Ulykkesskader, reisesykeskader og skader som gjelder reisegods er overrepresentert om sommeren. Hver tredje reiseskade skjer i sommermånedene. Dette henger naturligvis sammen med at det er da folk reiser mest. Hvorfor akkurat 15. juli er den mest skadeutsatte dagen, vet vi derimot lite om, sier Rimestad.

DNB Skadeforsikring har gjort en analyse av blant annet trafikkulykker på fredag den 13., men kan ikke finne holdepunkter for å si at folk er mer uheldig med bulking på den såkalte ulykkesdagen.

- Det er alltid flere kollisjoner på fredager, noe som kommer av at det er mer utfart og at folk stresser mer på grunn av helghandel, hytteturer og lignende. Men hvis vi ser på tallene for fredag den 13. de siste årene, så finner vi store sprik fra år til år, og det finnes ikke noe mønster som skulle tilsi at folk kolliderer mer denne dagen, sier Dalsbø.

Også når det gjelder andre ulykker blir myten om fredag den 13. knust.

- Vi kan ikke finne noen hold i påstanden om at fredag den 13. er en ulykkesdag. Statistisk vil du ikke være i større fare for å bli utsatt for tyveri, miste bagasjen på reise eller skade deg eller dine eiendeler på denne dagen. Myten er herved avkreftet, fastslår Dalsbø.

24. desember er dagen i året da det skjer færrest ulykker. Januar er den minst skadeutsatte måneden i året.

Bruker mindre penger
Paraskavedekatriafobi er betegnelsen på de som har angst for fredag den 13. Kan det tenkes at skadetallene er lave fordi folk tar forholdsregler eller er mer forsiktig på denne dagen?

- Det kan naturligvis hende at flere velger å holde seg under dyna, lar bilen stå eller er mer forsiktig på ulykkesdagen. Slike ting vil ikke vår statistikk fange opp, men det er jo heller ikke noe som skulle tilsi at fredag den 13. er en ulykkesdag utenom gammel overtro, sier Dalsbø.

Et amerikansk studie viser at folk bruker mindre penger på fredag den 13. enn ellers.

- Det kan jo tyde på at enkelt folk skremmes til å legge aktiviteter og shopping til andre dager, men det har neppe mye å si for det totale forbruket. Vi kan ikke se samme trend i Norge, for her i landet bruker vi bare ubetydelig mindre på fredager som faller på den 13. enn vanlige fredager, sier Dalsbø.

Svært få som gifter seg
Det er uklart hvor opprinnelsen til den påståtte ulykkesdagen kommer fra, men mye stammer nok tilbake fra gammel folketro.

Vi finner også spor i kristendommen om at fredag 13. kan binge ulykke. Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

I kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. Tallet 13 har vært oppfattet som et uheldig tall i mange kulturer fordi det er et usymmetrisk oddetall.

Det er særlig i vesteuropeiske land dagen blir knyttet til uhell. I følge gammel overtro bør man ikke starte på nye prosjekter denne dagen, og det er også svært få, selv i våre dager, som gifter seg på denne datoen.

I dansk tradisjon var det også slik at man ikke skulle sjøsette båten eller dra til sjøs denne dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag