*Nettavisen* Nyheter.

Søndag får du én time

Foto: UPI (SCANPIX)

Slutten på sommertiden natt til søndag betyr at du får én time ekstra helg. Hva skal du bruke den til?

29.10.11 19:13

Natt til søndag 30. oktober klokka 03.00 slutter sommertiden. Det betyr at klokka skal stilles én time tilbake og at det er mørkere kvelder i vente.

Det er Justervesenet som nå går ut med en påminnelse til det norske folk - slik at ingen skal føle seg tatt på senga. Justervesenet er de som har ansvaret for å forvalte regelverket knyttet til målenheter, måling og normaltid.

Holde seg våken?
De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, siden det likevel er en fridag for de fleste av oss, men vil være et petimeter må du holde deg våken klokka 03.00 og stille klokka tilbake til 02.00 natt til søndag.

Har laget huskeregel
Selv om overgangen til sommertid og justeringen tilbake til normaltid er blitt en årviss hendelse, er det mange som ikke husker om klokka skal stilles fram eller tilbake ved overgangene. Justervesenet kan derfor tilby tvilerne en huskeregel: «På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram».

Ble det klarere nå?

Mikrosekunder
Om du fortsatt henger med, kan vi i tillegg opplyse at norsk tid fra 1. august i år ble stilt 45 mikrosekunder tilbake.

Det har du neppe merket noe til, men slik er det.

Slik henger vi med
Denne lille justeringen må til for at vi i Norge skal henge med i tiden - bokstavelig talt. Normaltiden i Norge skal være én time foran koordinert universaltid (UTC), som er verdens offisielle tidsskala. Den er basert på løpende sammenligninger av rundt 350 atomklokker i de fleste av verdens industrialiserte land og koordineres av det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris, Bureau International des Poids et Mesures.

Men selv de beste atomklokker tikker ikke helt i takt, noe som over tid vil resultere i målbare tidsavvik.

UTC er altså egentlig en tid som bygger på flere klokker.

Justervesenet forteller at de lenge har valgt å la Norge følge den beste atomklokken og kun notert ned økende avvik som en korreksjon til bruk ved behov. Metoden var kanskje ikke helt oppdatert, og nå følger Norge UTC mye tettere.

- Fra en nest sisteplass i juli, med et avvik på 45 mikrosekunder, er Justervesenet og Norge fra august av kommet inn i det gode selskap av nasjoner som holder en nasjonal tidsskala innenfor noen titalls nanosekunders avvik fra UTC, heter det i meldingen fra Justervesenet.

Og det får være presist nok.

Men spørsmålet vårt er altså; hva skal du bruke den timen til søndag?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag