Arild Rønsen

Søndagsåpent: Bård Hoksrud har rett

SELVBETJENTE KASSER: Et framskritt - og hovedargumentet mot søndagsåpne butikker er borte. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

SELVBETJENTE KASSER: Et framskritt - og hovedargumentet mot søndagsåpne butikker er borte. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Hvorfor skal dagligvarebutikkene holde stengt søndag – så lenge ingen behøver å jobbe der?

Frp har drevet kampen for søndagsåpne butikken i årevis. Til ingen nytte – forståelig nok. Vi snakker om over 300.000 arbeidsplasser. Alle må skjønne at det å åpne kjøpesentrene på søndag ville endre hverdagen for tusenvis av familier. Det har det norske folk sagt et bestemt nei til.

Men det er bare dumt å lukke øynene for mulighetene ny teknologi gir oss. Sånn har det vært siden Spinning Jenny. Jeg er utdanna typograf – hvor mange jobber har jeg å søke på i dag? Hvor mange er ansatt i bankvesenet i dag, målt mot hva som var tilfelle for 30 år siden? Nesten ingen, fordi vi som kunder har overtatt jobben sjøl. Jeg kjenner ingen som ønsker seg tilbake til tida da vi måtte oppsøke en bankfilial for å betale regninger eller søke om nedsettelse av boligrenta.

Les også: Hoksrud vil ha selvbetjente butikker være åpne på søndager

Det uten sammenligning viktigste argumentet for å holde søndagsstengt, har vært hensynet til familielivet. Kristenfolket har argumentert med hensynet til en «annerledes dag», men dét har neppe vært avgjørende for at folk flest har motsatt seg søndagsåpne butikker.

Enkelt sagt: Når behovet for at folk jobber på søndag faller bort, faller også argumentet mot søndagsåpne butikker bort.

Men hvis butikkene installerer teknologi som gjør at kundene kan handle uten betjening til stede på søndager – vil de ikke da også ta denne teknologien i bruk til daglig? Selvfølgelig vil de det – og mange har gjort det allerede. Min lokale Kiwi-butikk har satt opp fem-seks dataskjermer der vi som kunder kan ordne alt sammen sjøl. Foran disse skjermene er det så godt som aldri kø. Framskritt? Jeg vil mene det.

Lederen i LO-forbundet Handel og kontor, Trine Lise Sundnes, sier til NRK at hun fortsatt er motstander av forslaget. Hvorfor? Fordi vi må huske på at vekterne fortsatt må være på jobb …

Jeg handler nesten aldri matvarer på en søndag. Men jeg observerer at Brustad-buene ofte har kø som strekker seg rundt hjørnet. Det er rett og slett feil at folk ikke handler mat på søndager. Nå som hovedargumentet er borte, bør de få lov til å gjøre det – også i forretninger som er større enn 100 kvadratmeter.

Et ordtak sier noe om at det ikke er fornuftig å gjøre som strutsen, stikke hodet i sanda. Denne arenaen burde venstresida med andre ord ikke overlate til Fremskrittspartiet. For at søndagsåpne butikker uten betjening vil være virkelighet om svært kort tid – det behøver man ikke være spåmann for å forstå. Og det er ingen fornuftig grunn til å bli stående igjen på perrongen når toget går.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.