RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KAN GÅ MOT LØSNING: KS ønsker å møte lærerne for å finne en snarlig løsning på konflikten
KAN GÅ MOT LØSNING: KS ønsker å møte lærerne for å finne en snarlig løsning på konflikten Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Sonderinger mellom KS og lærerne

Sist oppdatert:
Partene i lærerstreiken skal møtes på nytt på torsdag for å prøve å finne en løsning på konflikten. Streiken trappes likevel opp som planlagt.

- Partene i lærerkonflikten har hatt kontakt i dag. Sonderingene fortsetter i morgen, opplyste arbeidsgiverorganisasjonen KS onsdag kveld. En like ordknapp melding kom straks etter fra Utdanningsforbundet.

Få siste nytt om lærerstreiken her!

Hvor partene skal møtes er ikke kjent, men sonderingene vil etter det NTB erfarer trolig starte ved lunsjtider. Samtalene vil også omfatte Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon.

De tre minste lærerforbundene ble holdt utenfor samtalene onsdag, noe de likte svært dårlig.

- Jeg synes det er forunderlig at ikke KS møter alle forbundene og forteller hvordan hovedstyret ønsker at dette skal gå framover, sa nestleder Terje Moen i Skolenes Landsforbund til Utdanning onsdag.

Ny fart
Tirsdagens styremøte i KS satte fart i bestrebelsene på å få en slutt på arbeidskonflikten i skolen.

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

* Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

* Fra og med mandag 11. august ble 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler tatt ut i streik.

* Fra og med 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og alle har tatt ut noen av sine medlemmer i streik.

* Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS avviser imidlertid at dette timetallet har vært et krav fra deres side.

- Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, var leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lieds kommentar etter styremøtet.

Hvorvidt KS er beredt til å skrinlegge dette kravet, er ikke kjent. KS-forhandlerne med Per Kristian Sundnes i spissen har brukt tid på å områ seg etter møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag fra den politiske ledelsen i kommuneorganisasjonen.

Opptrapping
500 lærere landet over er i streik, og ytterligere 2.200 vil bli tatt ut når arbeidskonflikten trappes opp torsdag. Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak i dagene som kommer.

Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund var tonen onsdag avventende. De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva møtet med KS vil føre til.

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund sier de er «klare på sekundet» til å møte motparten.

- Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

- Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss, sier hun.

Arbeidstid
Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

KS skal ha trukket timekravet, men til nå fastholdt ønsket om økt tilstedeværelse.

Om lag 64.000 elever i alle fylker unntatt Oslo er rammet av lærerstreiken. I og med torsdagens opptrapping vil tallet ifølge Nettavisen stige til 94.458 elever. (©NTB)

Få siste nytt om lærerstreiken her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere