Gå til sidens hovedinnhold

Sondre (18) jakter på nett-nazier

Overvåker og kartlegger høyreekstreme miljøer.

Ifølge nettaktivister teller det høyreekstreme miljøet i Tromsø opp til ti navngitte personer.

Det sier Sondre Sollid (18), sentralstyremedlem i Rød Ungdom og bidragsyter til nettstedet Radikal Front.

Her jobber de for å kartlegge høyreekstreme grupper, blant annet i Tromsø.

- Den siste uken vi har jobbet med åtte-ti navn i det høyreekstreme miljøet i byen, men det kan godt være flere, sier Sollid til Nordlys.

- De er ikke så godt organiserte og er heller ikke mange, men det er viktig å ta dem på alvor når de forsøker å organisere seg som nå, fortsetter han.

Aktive på nettet

Nordlys har den siste uken omtalt flere ytterliggående innvandringsfiendtlige grupperinger som er på offensiven i nord.

I forrige uke delte Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) ut løpesedler med slagord som «Bevar Norge norsk» og «Vi advarte» på Stakkevollan i Tromsø.

På samme tid har også antiislamske Norwegian Defence League (NDL) etablert en egen Tromsø-avdeling på nettsamfunnet Facebook.

Det er i hovedsak også via internett at Radikal Front får kjennskap til personer tilknyttet de ulike gruppene.

- Vi ser hvem som er fra Tromsø, hvem som skriver og hvem som bidrar. I tillegg forsøker vi å knytte anonyme nettnavn til faktiske personer, sier Sollid.

Holder oversikt

Radikal Front har ved flere anledninger navngitt personer i det høyreekstreme miljøet på sine nettsider. Det er ikke alltid like populært.

Sondre Sollid forteller at han ikke har mottatt trusler selv, men er klar over faren. Han mener likevel at arbeidet er verdt det.

- Det er langt farligere å ikke grave i disse miljøene. Om vi lar miljøene voksne, så vet vi at det er de best organiserte høyreekstremistene som er mest voldelige, sier han.

- Derfor er det viktig å ha oversikt over hvor mange dem er, og hva de driver med. I utgangspunktet er det uansett ikke ønskelig med folk som sprer eder, galle og faenskap om andre mennesker, legger Sollid til.

Nevnt av PST

I sin åpne trusselvurdering for 2012 nevner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) antiislamister som en potensiell trussel.

Lars Kristoffersen, PST-sjef i Troms politidistrikt, utdyper:

- Vi har en viss bekymring for at disse miljøene kan være til inspirasjon for enkeltpersoner eller mindre grupper som kan ty til vold.

- I Norge har vi ikke sett at såkalte Defence League-foreninger har utført vold, men vår hovedbekymring ligger i polariseringen den antiislamske tenkningen bidrar til, fortsetter Kristoffersen.

Kritisk ordfører

Tromsøordfører Jens Johan Hjort (H) har fått med seg at FMI og NDL forsøker å bre om seg i byen.

Det faller ikke i god jord hos ham.

- Jeg er overbevist om at de ikke har noe å utrette her oppe, og at de ikke vil få noe i nærheten av en tilslutning. De skal bare spare seg bryet, sier Hjort.

Han understreker at han er for åpen debatt, men medgir likevel at disse grupperingene kan «studere sin egen navle» et annet sted.

- Dette er aktører vi verken vil eller skal ha i Tromsø, sier Hjort.

Les flere nyheter fra Nordlys.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken