Gå til sidens hovedinnhold

Sønnen til Janne Jemtland lå i senga da han hørte smell drapsnatten

Drapet på Janne Jemtland:

Sønnen til Janne Jemtland hørte det som trolig var skuddet moren døde av. Skuddet som drepte Janne Jemtland, gikk av under et basketak etter en meget opphetet krangel, hevder ektemannen.

Observasjonene til sønnen er blant hovedbevisene bak drapstiltalen mot ektemannen (47) til Janne Jemtland.

Han har bekreftet overfor politiet at Jemtland ble truffet av et skudd i hodet og at han senere fjernet liket og ryddet gårdsplassen for blod etter henne.

Det kom fram da rettssaken mot 47-åringen startet i Hedmarken tingrett på Hamar mandag. Statsadvokat Iris Storås fastslo at det meste av de faktiske omstendighetene i saken er uomstridt.

–Det er uomtvistet at sønnen hørte et smell rundt klokka 2.15 natt til 29. desember, cirka en halvtime etter at de kom hjem. Han sendte en SMS til morens mobil med teksten "Mamma?!". Etter det har ingen hørt eller sett noe til Janne Jemtlands mobil, sa Storås.

Nekter straffskyld

Likevel nektet ektemannen til Janne Jemtland straffskyld for forsettlig drap på kona da rettssaken mot ham startet.

Det knytter seg derfor betydelig spenning til hva han vil si når han senere mandag kommer i gang med sin forklaring for retten. Fra Storås' side er hovedspørsmålet i saken om skuddet drapsnatten ble avfyrt for å drepe Jemtland, eller om det dreide seg om et vådeskudd.

Ektemannens forsvarere ville ikke gi noen utdypende opplysninger da de ankom rettssalen - eller kommentere nyhetsmeldingene om at ektemannen skal ha ringt til en kamerat angivelig for å få hjelp til å skjule en død kropp.

– Han ser fram til å forklare seg og gi retten sin forklaring, sa advokat Ida Andenæs.

- Skuddet gikk av i et basketak

Skuddet som drepte Janne Jemtland, gikk av under et basketak etter en meget opphetet krangel. Det var Jemtland som truet ham med våpenet, hevder ektemannen.

Ektemannen forsøkte å tvinge skytevåpenet ut av hendene til Janne Jemtland ved å brekke armen hennes oppover, da de begge falt bakover, ifølge ektemannens forklaring. Han beskrev en voldsom krangel med kona, Janne Jemtland, som startet på soverommet drapsnatten, og som endte med at de begge sto på trappa utenfor huset i Brumunddal i bare undertøyet.

Janne Jemtland pekte på ham med skytevåpenet hun hadde i nattbordsskuffen og truet med å trekke av, ifølge forklaringen hans. Da han forsøkte å avverge situasjonen, skal de ha falt bakover og skuddet gått av.

– Da sier det pang. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Det er uvirkelig, sa den 47 år gamle, tidligere fremmedlegionæren, da han innledet si forklaring i Hedmarken tingrett mandag.

Mannen nekter straffskyld for forsettlig drap, fordi han mener dødelige skuddet – som traff Jemtland i midt i pannen – ble avfyrt ved et uhell. Han vedgår at han fjernet liket av kona istedenfor å varsle politiet og helsevesenet.

– Jeg satte meg ned og tenkte «hva faen skjer nå». Jeg var i sjokk, og tenkte at jeg måtte få Janne bort, sa han.

Dumpet liket

Den 47 år gamle mannen er tiltalt for å ha skutt den 36 år gamle kona i hodet med en pistol, etter en fest på hjemstedet Brumunddal natt til 29. desember i fjor. Etter først å ha meldt kona savnet, forklarte han seg gjennom ni avhør etter at han ble siktet for drap om skuddhendelsen, dumpingen av liket og sine bevegelser i tida etter skuddene.

Det var disse opplysningene som bidro til at politiet fant liket i Glomma, under en bru i Våler kommune rundt åtte mil fra parets bolig i Brumunddal. Da snøen gikk, påviste han også drapsvåpenet i turområdet Vangsåsen i Hamar.

40 vitner er varslet ført for retten i saken. Etter at den tiltalte har avgitt sin forklaring blir Janne Jemtlands to sønner påtalemyndighetens første vitner i drapssaken. På grunn av sønnenes unge alder vil forklaringene deres bli spilt av som video, ifølge bevisoppgaven.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?