*Nettavisen* Nyheter.

Søplete TV 2-krim

Foto: (TV 2)

Tross usjarmerende hovedkarakter og overdrivelser, kiler det litt i magen.

26.03.10 09:47

Klikk på bildet for å forstørre.

Mørkemenn (Midnight man) - Storbritannia 2008. Sjanger: Krim. Med: James Nesbitt, Rupert Graves, Catherine McCormack, Reece Dinsdale. Premiere: TV 2, torsdag 9. april klokken 21.25

(SIDE2:) Den britiske tredelte påskekrimmen, «Mørkemenn», handler om den tidligere etterforskende journalisten Max Raban. Han hiver seg vågalt over etterforskningen av et drap på en ung gutt, og oppdager en internasjonal konspirasjon som inkluderer dødsskvadroner og grupper med linker til regjeringen.

Drapet, og funnet av den hodeløse kroppen, skjer allerede i løpet av de første minuttene. Max Rabans spesialitet er at han finner de fleste sporene sine i saker han undersøker i andres søppelkasser. Og også i dette mysteriet tyr han til avfall for å finne løsninger. Instinktene hans sier raskt at det ligger noe mer bak enn et tilfeldig drap av den unge gutten.

Serien er gjennomgående mørk og filmet om kvelden, mest fordi hovedpersonen Max Raban har en lidelse som gjør at han skyr dagslys. Dette løser han imidlertid overraskende lett ved å ta på seg en hatt og solbriller – så var er den fobien overvunnet og han kan gjøre sitt detektivarbeid også på dagtid. Det blir rett og slett litt for dumt!

Max Raban spilles av James Nesbitt, og han gjør karakteren som den destruktive og sosialt håpløse journalisten svært bra. Likevel får man ikke så mye sympati som seer for hovedpersonen som man burde. Er det fordi han mangler all form for sjarm?

Det er uansett gjennomgående dyktige skuespillere som redder denne serien.

Det er spennende og fengslende, men «Mørkemenn» skal dessverre ha med absolutt alle påskekrimmens tradisjonelle must – drap, en altfor ivrig etterforsker, her i journalistutgaven, ekteskapstrøbbel, en far som er for oppslukt i jobben, en motarbeidende sjef, utroskap og elskerinne.

I og med at dette er en britisk serie, er selvsagt ingredienser som øl, fotball, pub og kameratskap også med. Det blir til sammen kanskje litt for mye av det gode?

Spørsmålene Max Raban sliter med å få svar på er om drapet av gutten skjedde ved et feiltak? Og, drepte morderne feil person?

På motsatt side spør politiske grupper som er linket til regjeringen ham truende: Hvorfor involverer han seg i noe han kommer til å angre på?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.