*Nettavisen* Nyheter.

Søppelregler i Bergen skaper debatt

Det er få reelle sanksjonsmuligheter for å få folk til å slutte å oppføre seg som griser på vei hjem fra byen i helgene. Dermed gjenstår det stort sett å appellere til deres gode oppdragelse og kaste bosset i bosspann. Disse bildene er fra søndag morgen. Foto: Camilla Fosse (Bergensavisen)

Bergen kommune kan kun gi gebyr hvis «søppelsynderen» tar imot boten frivillig.

03.07.14 13:05

Kommunen kan i teorien ilegge gebyr på 500 kroner til folk som kaster boss, men har ikke myndighet til å be om legitimasjon, skriver Bergensavisen.

- Med mindre det er noen som vedtar boten og frivillig oppgir personalia, begrenser det seg til at vi gir muntlig påtale, sier fagdirektør for trafikketaten Øyvind Haga til BA.

Det betyr i praksis at det er fritt frem for å kaste boss på gaten i Bergen, noe som altfor mange bergensere tydeligvis benytter seg av etter å ha spist nattmat etter endt bytur.

- Jeg vil ikke bruke uttrykket «fritt frem», men vi har begrenset med sanksjonsmuligheter, bekrefter Haga.

Ingen har fått bot
Parallelt med at folk kaster boss tilsynelatende som aldri før, opplever Bergen en av sine verste rotteperioder på lenge.

Rottene trenger mat for å overleve, og det gir byens befolkning til dem med glede.

- Har det vært noen som har fått bot for å kaste boss på bakken?

- Så vidt jeg vet har det ikke det, svarer Haga.

Kommunen har imidlertid hatt holdningskampanjer gående, og Haga oppfordrer også bergenserne til å passe på hverandre.

LES OGSÅ: – Vi er bønder i byen

- Vi kan oppfordre folk til å bruke hodet. Ingen har lyst til å vasse i boss, og da kan man for eksempel bruke bosspannen, sier Haga.

- Mye av det som flyter i gatene er emballasje fra fastfood-restauranter. Har de et ansvar?

- Vi kan ikke ta de som selger maten for det andre gjør, selv om de har ansvar for å passe på at bosspannene utenfor restauranten ikke er overfylte, svarer Haga.

Rydder ekstra i helgene
Som bildene som BA tok søndag morgen viser, er emballasje fra diverse hurtigmatkjeder det som det syndes mest med i bybildet i helgene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Søppelet flyter i gatene tidlig om morgenen, før Bergen Bydrift har vært ute med kostebilen. Helgene er verst, sier de. Foto: Camilla Fosse (Bergensavisen)


Franchisetaker for blant annet McDonalds på Torgallmenningen og Bryggesporden, Johan Raa, sier til BA at de gjør en ekstra innsats i helgene for å rydde opp utenfor restaurantene sine.

- Vi går alltid bossrunder utenfor restaurantene, og i helgene utvider vi dette området siden det er mange som tar med seg maten og spiser den andre steder i bybildet, sier han.

- Men vi kan ikke gå og rydde i hele byen, det har vi ikke kapasitet til.

Raa understreker at de tar sin del av ansvaret for å holde byen ren, og at de sikkert kan være flinkere i enkelte perioder.

- Men for å få bukt med problemet tror jeg at dels kommunen og næringsdrivende i større grad må samarbeide om dette, og dels må det holdningsendring til, sier han.

- Det må være et fellesansvar å holde byen ren.

- Dette er absurd
- Forsøpling er et omfattende problem, og det er trist å se hvordan det til tider flyter av boss i gatene.

Det sier Sondre Båtstrand, bystyrerepresentant i Miljøpartiet de Grønne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke akkurat lystig det som møter de første morgenfuglene i Bergens sentrumsnære gater. Foto: Camilla Fosse (Bergensavisen)


Da han i november i fjor stilte spørsmålet om gebyr for å kaste boss på gaten til daværende miljøbyråd Filip Rygg, fikk han vite at ingen privatpersoner har fått et slikt gebyr.

- Det er absurd at det er fritt frem for forsøpling, mener Båtstrand.

Han viser til politivedtektene som gir kommunen anledning til å ilegge gebyr, og sier at det er spesielt at byvekterne er maktesløse når noen kaster boss rett foran øynene på dem.

- Det må være mulig å gi byvektere en form for begrenset politimyndighet for å sette dem i stand til å håndheve politivedtektene. Vi ønsker ikke nye unnskyldninger, men handling for et rent og pent byrom, sier Båtstrand.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.