Sør-Afrika sier formelt unnskyld for «falsk» døvetolk

Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Den sørafrikanske regjeringen beklaget fredag formelt hendelsen med døvetolken som gestikulerte uten mål og mening under Mandelas minnestund på tirsdag.

Johannesburg (NTB-AFP): Døvetolk Thamasanqa Jantjie beskyldes for å være en svindler. Selv hevder han at han var syk da han sto for tolkingen under minneseremonien for Nelson Mandela tirsdag.

Tolkens uforståelige gestikulering da blant andre USAs president Barack Obama talte, har skapt oppsikt over hele verden. Fredag beklaget Sør-Afrika saken formelt.

- Vi beklager på det inderligste, til døvesamfunnet og til alle sørafrikanere for enhver skade de har lidd, sa landets kulturminister Paul Mashatile i en uttalelse.

Jantjie har til den sørafrikanske avisen The Star sagt at han ble rammet av en «schizofren episode», noe som også skal ha skjedd da han tolket under et av ANCs partiarrangementer i 2012.

Jantjie forklarer at han mistet konsentrasjonen, begynte å høre stemmer og hallusinerte.

- Det var ingenting jeg kunne gjøre med det. Jeg befant meg alene i en farlig situasjon. Jeg prøvde å kontrollere meg selv og forhindre at verden så hva som foregikk. Jeg er veldig lei meg, sier han.

Ifølge kulturminister Mashatile vil nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika neste år behandle et lovforslag som skal regulere denne yrkesgruppen «slik at slike hendelser ikke skjer igjen». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.