Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Korea inviterer Nord-Korea til samtaler

Seoul (NTB-Reuters-AFP): Sør-Korea ber Nord-Korea om formelle samtaler om samarbeidet i industrisonen Kaesong. Hvis nordkoreanerne svarer nei, kan sørkoreanerne komme til å trekke seg fra hele samarbeidet.

Regjeringen i Seoul tok torsdag til orde for samtaler «på arbeidsnivå» for å løse striden om Kaesong, ett av de få samarbeidsprosjektene mellom de to statene. Hvis svaret er negativt, vil det utløse «betydelige tiltak», et uttrykk som tolkes som en trussel om full stans i samarbeidet.

- Vår vilje til å støtte en stabil utvikling i og forbedringer av Kaesong har ikke endret seg. Men vi kan ikke la situasjonen i Kaesong fortsette som nå, sa talsmann for det sørkoreanske departementet for nasjonal gjenforening Kim Hyung-seok.

Under den hissige ordkrigen mellom Nord-Korea og omverdenen tidligere i måneden, stengte regimet i Pyongyang sørkoreanernes adgang til industrisonen. Regimet i Pyongyang har fått en frist på 24 timer til å takke ja til torsdagens invitasjon.

Kaesong bidrar med sårt tiltrengt valuta til Nord-Korea, som ellers har et begrenset samarbeid med omverdenen. Industriparken er det siste fellesprosjektet de to land har greid å holde liv i, og Kaesong har derfor også stor symbolsk verdi. (©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn