Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Korea setter militæravtale med Japan på vent

Seoul (NTB-AFP-DPA): Sør-Korea har helt uventet avlyst undertegningen av en avtale om utveksling av militær informasjon med Japan. Avtalen som nå settes på vent, er blitt betegnet som et vendepunkt i forbindelsene mellom de to land.

Japanerne og sørkoreanerne var enige om å dele opplysninger blant annet om Nord-Koreas atomprogram med hverandre. Men mindre enn en time før den planlagte seremonien i Tokyo fredag opplyste utenriksdepartementet i Seoul at undertegningen er utsatt.

En talsmann for Sør-Koreas konservative regjeringsparti Saenuri sa at deler av avtalen er svært omstridte innad i Sør-Korea. - Det ville være galt å presse saken igjennom i all hast, mens detaljene fortsatt er ukjente for folk flest, mente Chin Young.

Avtalen trenger ikke godkjennelse i nasjonalforsamlingen, men de folkevalgte bør likevel få anledning til å drøfte den, tilføyde Chin. Mange sørkoreanere er skeptiske til Japan, som holdt Sør-Korea okkupert fra 1910 til 1945 og opptrådte som en svært brutal kolonimakt.

En talsmann for den japanske regjeringen betegner Sør-Koreas beslutning som skuffende. Kabinettssekretær Osamu Fujimura ville ikke gi noen kommentar ut over dette til det han beskrev som et indre sørkoreansk anliggende. (©NTB)

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg