*Nettavisen* Nyheter.

Sør-Koreas Park stiller krav før hun vil møte Kim

Sør-Koreas president Park Geun-hye sier hun er åpen for et toppmøte med Nord-Koreas Kim Jong-un, men stiller flere krav før hun vil møte naboen fra nord.

– Det er ingen grunn til å ikke holde et toppmøte dersom det kommer et gjennombrudd i forsøket på løse det nordkoreanske atomspørsmålet og forholdet mellom nord og sør forbedres, skriver Park som svar på skriftlige spørsmål fra internasjonal presse.

– Men det vil kun være mulig dersom Nord-Korea stiller opp i en proaktiv og oppriktig dialog, fortsetter Park. Både Sør-Korea og USA har gjort det klart at en meningsfull dialog med regimet i nord forutsetter at Nord-Korea tar tydelige skritt i atomfri retning, et krav som gjentatte ganger er avvist fra nord.

Etter økt spenning mellom de to landene, ble de i august enige om at de ønsker høynivåsamtaler. Hittil har dialogen uteblitt, og ekspertene tror sjansene for et toppmøte er nærmest ikke-eksisterende.

I spørsmålsrunden dukket også de såkalte «trøstekvinnene» opp, koreanske kvinner som ble holdt som sexslaver for japanerne under andre verdenskrig. Park ba regjeringen i Tokyo handle raskt.

– Jeg forventer at den japanske regjeringen raskt kommer med en løsning som kan aksepteres av ofrene og som det koreanske folket anser som rimelig, skriver Park. Sør-Korea krever en beklagelse fra Japan og at det betales erstatning til de 47 kvinnene som fortsatt er i live. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.