*Nettavisen* Nyheter.

Sør-Koreas president advarer

Foto: YONHAP (Reuters)

Krisemøte i FN tirsdag kveld etter rakettangrepet fra Nord-Korea.

23.11.10 21:31

Tirsdag morgen avfyrte Nord-Korea en rekke artillerigranater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. To sørkoreanske soldater ble drept og ytterligere ti-tolv soldater ble skadet.

Sørkoreanerne besvarte angrepet, men skuddvekslingen opphørte etter 40 minutter.

Nord-Korea varslet samtidig flere nådeløse gjengjeldelsesangrep mot Sør-Korea dersom sistnevnte ikke overholder den omstridte, maritime grensen i Gulehavet, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Gjengjeldelse
Men nå slår Sør-Koreas president, Lee Myung-bak, tilbake. Han advarer nabolandet på det sterkeste.

- Jeg tror en enorm gjengjeldelse er nødvendig for å gjøre Nord-Korea ute av stand til å provosere oss igjen, sier Lee til Sør-Koreas eneste nyhetsbyrå, Yonhap.

Presidenten advarer Nord-Korea mot at landets militære vil slå tilbake med mangedobbelt kraft, dersom de fortsetter sin offensiv.

- Provokasjonen denne gangen kan betraktes som en invasjon av sørkoreansk territorium, sier Lee ifølge BBC News.

Les også: - En krig vil i så fall ende med ragnarok

Krisemøte i FN
Som følge av angrepet, samles FNs sikkerhetsråd til et krisemøte tirsdag kveld.

Angrepet er blitt fordømt av alle stormaktene, som USA, Kina, Japan og Vest-Europeiske land.

Dessuten har flere utenriksministre i tydelige ordelag oppfordret Nord-Korea til å stanse provokasjonene og i stedet gå til forhandlingsbordet.

- Nord-Korea bør straks stanse sine provoserende handlinger, og ikke gjøre mer som kan forverre situasjonen, sier Frankrikes utenriksminiser, Michelle Alliot-Marie.

- Langt verre enn tidligere
Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det aldri ble signert noen fredsavtale mellom landene da det ble innført våpenhvile i 1953.

Det har vært en rekke alvorlige hendelser mellom nord og sør de siste årene, spesielt i de omstridte grenseområdene i Gulehavet.

Korea-ekspert Geir Helgesen sier nord og sør fortsatt krangler om hvor den faktiske grensen går. En rekke grensekrysninger har tidligere resultert i trefninger, men tirsdagens angrep er den verste hendelsen siden Korea-krigen, hevder Helgesen.

- Jeg betrakter det som har skjedd nå som langt verre enn tidligere hendelser, sier Geir Helgesen, leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, til Nettavisen.

- Vil ikke ende med krig
- Men kan vi forvente en fullskala krig?

- Nei, det forventer jeg ikke, men jeg forventet jo heller ikke dette angrepet. Det er store spill på gang. En krig mellom nord og sør kan ikke føres uten at de to gigantene USA og Kina tar hver sin side, og da er det ragnarok, og da har vi en situasjon som ingen kan se noen ende på, sier Helgesen.

- Men Kina og USAs økonomiske interesser gjør det nærmest utenkelig at dette kan eskalere, og de er absolutt interessert i å legge en demper på dette, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.