Sør-Sudan risikerer bistandsstopp

Foto: PHIL MOORE (AFP PHOTO/)

USA truer Sør-Sudan med å holde tilbake bistandspenger dersom kamphandlingene ikke stanses.

10.01.14 16:37

(Nettavisen): Sør-Sudan risikerer å miste USA-støtte.

Etter flere uker med kamper i Sør-Sudan mellom etniske grupper og myndighetene, vurderer nå USA å kutte flere hundre millioner bistandsdollar, melder det franske nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ:- Fredsforhandlinger om Sør-Sudan i gang

- Svært uheldig
- Det er svært uheldig hvis dette blir en realitet. Et slikt kutt vil ramme sivilbefolkningen som allerede lever under veldig vanskelige forhold, og som nå lider enda mer på grunn av krigen, sier Sudan-ekspert og høyskoleprofessor Anders Breidlid til Nettavisen.

Ifølge professoren er det nettopp støtte og ikke minst langsiktig bistand det Sør-Sudan trenger akkurat nå.

- Jeg tror nok trusselen fra USA er mer strategisk enn noe annet for å få partene til å slutte med krigshandlingene så snart som mulig, sier Breidlid.

Også Norge holder tilbake på bistandsmidlene.

- Jeg vet også at noe bistand fra Norge er satt på vent, noe som er forståelig gitt konflikten akkurat nå, men jeg håper og tror at dette er en midlertidig stans, sier han.

- En kan ikke svikte Sør-Sudans befolkning nå, legger han til.

Usikker fremtid
På grunn av kamper rundt oljestasjonene i landet er inntektene svært usikre.

- Siden den nye staten er så sårbar og svak er det nødvendig med bistand i lang tid til både statsbyggende arbeid samt viktige områder som utdanning og helse. Hvis bistanden fra utlandet reduseres eller kuttes, vil det ta enda lengre tid for Sør-Sudan å bli en mer robust og stabil stat som kan sørge for fundamentale tjenester til befolkningen, sier Breidlid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.