Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Varanger anmelder ikke Nikel-verket

Kirkenes (NTB): Ordfører Cecilie Hansen (Sp) fikk ikke kommunestyret i Sør-Varanger med seg på å anmelde det russiske Nikel-verket.

Flertallet, bestående av Arbeiderpartiet, Venstre, SV og én uavhengig representant, sa nei til å levere anmeldelse, skriver Finnmarken.

Ordføreren ville stille selskapet Norilsk-Nikel, som driver det forurensende smelteverket i Nikel i Russland, til ansvar for sine store utslipp av svoveldioksid.

Målinger viser at rundt 100.000 tonn svoveldioksid og tungmetaller hvert år slippes ut fra fabrikklokalene i Nikel. Utslippene driver inn over grensekommunen Sør-Varanger i Finnmark, når det blåser ifra øst.

Ifølge ordfører Hansen er det bestemmelser i norsk lov som sier at hvis forurensningen fører til miljøskader i Norge, er det sidestilt med om utslippene hadde skjedd på norsk side av grensen. Ordføreren mener derfor at norsk politi har myndighet til å starte etterforskning og sak mot det russiske selskapet.

- Kriminelle bør dras for retten, og det er det vi gjør i dag. Norilsk-Nikel bryter norsk miljølovgivning, og må møte konsekvensene, uttalte Hansen i forkant av møtet. (©NTB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen