*Nettavisen* Nyheter.

Sørafrikaner funnet skyldig i drap på rasistleder

Johannesburg (NTB-AFP-DPA): En afrikansk gårdsarbeider er funnet skyldig i drapet på rasistlederen Eugene Terre Blanche i Sør-Afrika i 2010. En annen arbeider som var tiltalt i den samme saken, ble frikjent.

Kjennelsene falt ved en domstol i småbyen Ventersdorp nordvest i Sør-Afrika tirsdag. Det var i dette området at Terre Blanche, som ledet den høyreekstreme Hvite afrikaneres motstandsbevegelse (AWB), ble slått i hjel for litt over to år siden.

- Etter å ha vurdert alle bevisene i saken slår jeg fast at tiltalte nummer én er skyldig, sa dommer John Horn da han avsa kjennelsen. Han tilføyde at det ikke var lagt fram gode nok beviser mot tiltalte nummer to, som var under den kriminelle lavalderen da drapet fant sted.

Både støttespillere for de tiltalte og tilhengere av AWB demonstrerte utenfor rettslokalet der kjennelsen ble lest opp. Enkelte av AWB-folkene viftet med flagg med symboler som lignet på nazistenes hakekors.

AWB førte i de siste årene fram mot det sørafrikanske raseskilleregimets fall i 1994 voldelig kamp for at de hvite skulle beholde makten. De greide imidlertid ikke å forhindre at det svarte folkeflertallet ledet av Nelson Mandela fikk fulle politiske rettigheter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.