Gå til sidens hovedinnhold

Sørafrikanerne feirer Mandelas liv

Pretoria (NTB): Ikke et menneske i Sør-Afrika er uberørt av bortgangen til Nelson Mandela, ifølge ambassadør Kari M. Bjørnsgaard.

- Stemningen er til å ta og føle på. Hans bortgang var lenge ventet, men det skjedde likevel overraskende fort, noe hele landet er preget av i dag, sier Norges ambassadør til Sør-Afrika, Kari M. Bjørnsgaard, til NTB.

- Alle markerer hans bortgang på sin måte. Mange gråter, mange møtes på historiske steder og danser på afrikansk vis for å feire hans liv og minnes ham på denne måten. Jeg tror også mange feirer Mandela fordi man opplever at ledelsen i ANC ikke lenger står for de helt samme sterke verdiene Mandela sto for. I dag er det Mandela som er Sør-Afrika, legger hun til.

Ambassadøren beskriver landet som en blanding av mange verdener.

- Det er et utviklingsland, samtidig som det har mange elementer av den moderne verden. Økonomiske, sosiale og velferdsmessige utfordringer er mest merkbare i landet i dag. Mange mener ANC, som overtok styret av landet i 1994, må ta en del av ansvaret for at landet ikke har kommet lenger i utjevningen av forskjeller. Samtidig overtok de et veldig vanskelig samfunn etter apartheidstyret, sier Bjørnsgaard og forteller at folkets frustrasjoner får utløp i nesten kontinuerlig sosial uro, opprør og streiker i hele landet. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet