Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte pressen i etterkant av et ekstraordinært NATO-møte om situasjonen i Afghanistan.

– Må holde Taliban ansvarlige

– Det er helt åpenbart enighet om at det er mange læringspunkter for Nato. Det gjelder innsatsen gjennom de siste dager hendelser og gjennom flere år, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun sa også at de visste at man stod overfor dårlige alternativer da uttrekket ble besluttet i april, og det var et budskap Søreide sier hun formidlet også den gangen. Videre sa utenriksministeren at alliansen må vise ydmykhet i debatten som nå kommer, for å kunne trekke lærdom av erfaringene.

– Det var også en veldig klar beskjed fra utenriksministermøte. Et samlet og tydelig budskap på Talibans ansvar for å oppretteholder menneskerettigheter, ikke minst kvinners og jenters rettigheter. Også det å ikke tillate at Afghanistan skal bli en frihavn for terrorister, sa Søreide.

Les også: Frykten for hevn fra Taliban øker i Afghanistan

Evakuering har høyeste prioritet

Utenriksministeren poengterte også at Taliban har sagt at de skal holde flyplassen åpen for de som skulle ønske å reise fra landet, og at dett er et løfte de må holdes ansvarlige for at blir gjennomført.

– Natos viktigste oppgave nå er å ivareta sikkerheten til personellet som fortsatt er i Kabul, til allierte lands lokalt ansatte og deres familier, og til ulike lands borgere. Det handler altså om å sørge for trygg evakuering, sa hun.

For øyeblikket oppholder rundt 200 personer seg i landet, opplyser utenriksministeren.

– Jeg er glad for at vi fikk det første flyet fra Kabul til Norge med norske borgere om bord i dag morges. Vi har fått ut norske borgere, noen familiemedlemmer til våre lokalt ansatte og andre europeiske borgere, sier Søreide.

Men å få de som skal evakueres med fly fra Kabul til Norge sier utenriksministeren ikke er noe problem, det er en annen flaskehals som er mer prekær.

– Som dere ser når dere følger nyhetene time for time, er ikke problemet mangel på fly, det er er å få folk inn på flyplassen slik at vi kan fylle flyene opp, sier hun.

Les også: Fredrik Græsvik har landet i Norge: –⁠ De kjepp­jager de som har samarbeidet med vestlige styrker

– Kaotisk og uoversiktlig

Søreide understreker viktigheten av at flyplassen holdes åpen til evakueringen er ferdig.

– Det er fortsatt en kaotisk og uoversiktlig situasjon i Kabul. Det største hinderet for evakueringen nå er at det er svært vanskelig å komme seg inn til og inn på flyplassen. Det har også vært en forverring de siste timene, og situasjonen utenfor flyplassen er tidvis farlig, sier hun.

Søreide sier at det ikke er en trygg og ryddet adkomst til flyplassen og at det heller ikke er et system for adgang inn til flyplassen.

– Tvert i mot har vi sett at folk har blitt skadd i det kaoset som er rundt flyplassen. Jeg er også bekymret for at uforutsette hendelser kan stanse eller forsinke den evakueringen som nå er i gang. Derfor jobber vi for å få det til så raskt som mulig også under veldig vanskelige forhold. Vi kommer til å fortsette å evakuere de vi kan, når vi kan så fort det er vinduer, sa utenriksministeren.

Hun understrekte også at det ikke er noen garanti for at man klarer å evakuere alle norske borgere ut av Kabul i denne omgang, og at det kan ta lenger tid enn man ønsker.

Les også: Amnesty: Taliban sto bak brutale drap på sjiamuslimer

Ekstraordinært Nato-møte

Nato-sjef Jens Stoltenberg kalte inn alliansens utenriksministre til et ekstraordinært nettmøte om situasjonen i Afghanistan etter at Taliban tok makten.

Stoltenberg ledet møtet, som startet ved 14-tiden fredag ettermiddag.

Tirsdag holdt Stoltenberg en pressekonferanse i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Der sa han blant annet at Afghanistans ledere sviktet da landet på kort tid ble overkjørt av Taliban, som inntok hovedstaden Kabul i helgen.

Les også: Frykten for hevn fra Taliban øker i Afghanistan