RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sorg snur til sinne i Tyrkia

Mange møtte torsdag fram for å demonstrere mot myndighetene i Ankara, etter den tragiske gruveulykken som har kostet minst 282 personer livet.
Mange møtte torsdag fram for å demonstrere mot myndighetene i Ankara, etter den tragiske gruveulykken som har kostet minst 282 personer livet. Foto: Adem Altan (Afp)
Sist oppdatert:
Tyrkere raser mot myndighetene etter en av de verste gruveulykkene i landets historie.

I flere byer kom det til kraftige sammenstøt mellom politi og titusenvis av demonstranter.

«Dette var ingen ulykke, ingen skjebne – det var drap», sto det å lese på et av bannerne som flere tusen demonstranter i Istanbul samlet seg under torsdag.

I byen Izmir tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner mot om lag 20.000 demonstranter.

Tyrkias fire største fagforeninger la ned arbeidet torsdag i protest mot at gruvearbeidernes liv blir satt i fare for å kutte kostnader. Fagforeningene krever at de ansvarlige for onsdagens gruveulykke i byen Soma blir stilt til ansvar.

– Ofret for profitt

– Livet til hundrevis av våre arbeidere ble ofret fra starten av gjennom å tvinge dem til å jobbe under farlige forhold for å oppnå mest mulig profitt, sier foreningene i en felles uttalelse.

282 gruvearbeidere er bekreftet omkommet i gruveulykken. Håpet svinner nå for ytterligere drøyt 100 arbeidere som antas å ha vært nede i gruva da en transformator eksploderte tirsdag kveld, noe som førte til strømbrudd og til at både heiser og ventilasjonsanlegg sluttet å fungere. De fleste av de omkomne døde av kullosforgiftning.

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

Se video fra massegravleggingen:


Gruveselskapet Soma Komur avviser anklagene om sviktende sikkerhetsrutiner og peker på at gruva ble inspisert så sent som i midten av mars.

Sparket

Raseriet mot myndighetene steg til nye høyder da et bilde av statsminister Recep Tayyip Erdogans rådgiver Yusuf Yerkel som sparker en demonstrant, ble spredt på sosiale medier torsdag.

Rådgiveren gikk til fysisk angrep på demonstranten onsdag da presidenten besøkte Soma, der ulykkesgruva ligger. Ifølge avisen Hürriyet Daily var rådgiveren på vei inn i bilen sin da han så demonstranten. Han løp bort til ham og sparket ham tre eller fire ganger.

Stemningen i Soma skal ha vært svært opphisset da statsministeren, beskyttet av livvakter, soldater og politifolk, møtte folk utenfor den sammenraste gruva.

Politisk pris

Sinnet blir nå rettet mot Erdogan, som fra før er under stort press etter en rekke større demonstrasjoner mot ham sist sommer, og en korrupsjonsskandale der medlemmer av familien hans er involvert.

– Dersom det viser seg at sikkerheten ved gruva var for dårlig, vil det ha en politisk pris, mener professor Ilter Turan ved Bilgi-universitetet i Istanbul.

Erdogan har selv sørget for å bære ved til bålet gjennom å prøve å dysse ned alvoret i saken.

– Slike ulykker skjer, sa han og sammenlignet gruveulykken med andre ulykker andre steder. Han avviser samtidig at myndighetene bærer noe ansvar.

Opposisjonen i Tyrkia reagerte raskt med å påpeke at slike utsagn viser at Erdogan i økende grad har mistet bakkekontakten.

Det er ventet at Erdogan vil stille som kandidat i presidentvalget i Tyrkia i august.

Må tilbake

De overlevende i Soma forbereder seg på å vende tilbake gruva når den åpner igjen. Mange av dem var vitne til at kolleger ble kvalt av røyken som fylte gruva etter eksplosjonen. Likevel har de fleste ikke noe annet valg.

– Det er ikke andre jobber her, sier Cenar Karamfil, en pensjonert gruvearbeider. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere