Mandag klokka 12 innledes sørgesamlingen i Håkonshallen i Bergen etter de fem Statoil-ansatte som døde I terrorangrepet i In Aménas i Algerie.

De fem er Victor Sneberg (56) fra Sandnes, Tore Bech (58) fra Bergen, Hans M. Bjone (55) fra Brandbu, Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim/Bergen og Alf Vik (43) fra Grimstad.

- Uskyldige ofre for brutal terrorisme
Med bøyd hode talte fortalte en tydelig rørt Statoil-sjef Helge Lund om de fem nordmennene som mistet livet under terrorangrepet ved In Aménas.

- Vi ventet lenge for å få svar. Uvissheten har vært tung, og det var dessverre ikke trøst i det svaret vi fikk til slutt. Fem menn er brått revet bort, og har blitt uskyldige ofre for brutal terrorisme. Det kjennes urettferdig og meningsløst, sa Lund ifølge NTB.

- Høyt respekterte
- Vi minnes Alf for sitt gode humør og optimistiske innstillinger. Hans møtte alle med respekt, hadde et stort pågangsmot og sterk tilstedeværelse. Kolleger snakker om Thomas sitt smittende og alltid gode humør. Han var en god samtalepartner, og nær venn av mange kolleger. Tore var en respektert og omtenksom leder, og alle som hadde gleden av å jobbe med han følte seg betydelig. Victor var en av våre mest rutinerte landsjefer. Han ønsket alltid å lære noe nytt, og var en lun og vennlig leder og viste stor omsorg, sa Lund.

- De fem representerte det noe av det beste vi har. De var høyt respekterte og gode medarbeidere, og mistet sitt liv på jobb for Statoil. Vi er samlet her i savn og sorg. Vi får ikke våre døde tilbake, sa Statoil-sjefen.

Fire dagers gisseldrama
Statsminister Jens Stoltenberg har kalt angrepet «det verste angrepet i fredstid på norske økonomiske interesser utenfor Norge».

Minst 39 utenlandske arbeidere ble drept i løpet av terrorangrepet mot våtgassanlegget i ørkenen øst i Algerie, et angrep som ble innledet 16. januar av en gruppe ekstreme islamister.

Gisselaksjonen fikk en voldsom slutt etter fire dager da algeriske sikkerhetsstyrker raidet anlegget. 29 gisseltakere ble drept.

NTB direkterapporterer fra sørgesamlingen.

Du kan følge livedekningen her:

HTML EMBED

Sørgesamlingen var åpen for pårørende, direkte berørte, representanter fra ledelsen, støtteapparat og andre involverte Statoil-ansatte. Representanter fra norske myndigheter vil også være til stede, meldte Statoil på sine nettsider i forkant.

Statoil oppfordret også til ett minutts stillhet klokken 12.00 norsk tid på anleggene der selskapet har virksomhet.

- Fram til og med mandag 4. februar, skal alle lokasjoner i Statoil flagge på halv stang. Det blir også en minnemarkering samme uke ved Statoils kontor i Alger, Algerie. Det vil også bli lagt ut kondolanseprotokoller ved sentrale Statoil- lokasjoner, skriver selskapet.