*Nettavisen* Nyheter.

Sorgfull nasjonaldag

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Det som skulle være en gledens dag med feiring, blir i stedet preget av sorg og minnegudstjeneste for polakkene i Norge.

11.11.08 13:36

I dag er det Polens nasjonaldag, en dag som feires av polakker over hele verden.

Men i år blir det ingen stor feiring her i Norge. Branntragedien i Drammen, der fem personer er bekreftet omkommet og to er savnet, legger en stor demper på nasjonaldagsfeiringen.

- Den polske nasjonaldagen blir sterkt preget av det som har skjedd i Drammen, sier den katolske presten Pawel Piotr Wiech til Nettavisen.

- Hele miljøet preget
I stedet for feiring, blir det nå minnegudstjenester i flere katolske kirker rundt om i landet i dag.

- Det polske miljøet i hele Norge er preget av denne situasjonen. Jeg tror ikke noen kan feire i dag. Det blir nok minnestund i stedet, sier Wiech.

Den katolske kirken står veldig sterkt blant polakker, så nasjonaldagen feires vanligvis ved å gå i en messe.

Men innholdet i år blir litt annerledes enn vanlig, forteller Kristine Dyngstad, som er informasjonsleder for Oslo katolske bispedømme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: katolsk.no

Den største minnegudstjenesten vil bli holdt i St. Olavs domkirke i Oslo.

- Det blir en vanlig messe med en litt annen type liturgi, som vi kaller rekviemmesse, der vi ber for de avdøde. Messen vil foregå på polsk, og våre to polske prester i Oslo vil lede den, sier Dyngstad til Nettavisen.

- Kirken blir overfylt
Minnegudstjenesten i Oslo starter klokken 19, og det er ventet at kirken blir en veldig full kirke.

- De polske messene våre pleier å være overfylt fra før av, så vi regner med at det blir overfylt. Polakkene skulle jo i dag feire messen uansett, fordi de har nasjonaldag. Messen de skulle feiret er da omgjort til en rekviemmesse, forteller Dyngstad.

Hun tror at de fleste av de katolske menighetene rundt om i landet i dag vil minnes de døde etter storbrannen søndag.

- Når man er praktiserende katolikk er kirken veldig viktig, og det er viktig for oss å få feiret messen. Det er viktig for vårt eget liv, vår egen tro og vårt forhold til Gud. Dessuten er det noe med fellesskapet, at vi står samlet i en sorg, sier informasjonslederen, og legger til:

- Det gir trøst at vi kan være sammen i sorgen, sier hun.

I messen vil det bli samlet inn penger til de pårørende til de omkomne.

- De var i dyp sjokk
Presten Pawel Piotr Wiech reiste selv til Drammen etter brannen søndag.

- De var i dyp sjokk, sier Wiech.

I alt 15 personer reddet seg ut av det brennende huset. Flere av dem som bodde i huset var i slekt, og alle kom fra samme by.

- De har hele tiden mulighet til å snakke med polske prester. Det er bare å komme til kirken i Drammen, for den katolske kirken er åpen hele tiden, og presten er der og venter på dem som kommer og vil prate, forteller Wiech.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Erik Knive

Han har sammen med en annen katolsk prest hatt både private samtaler og gruppesamtaler med de overlevende.

- De var nær døden selv, og det var nok årsaken til at de var i dyp sjokk. Det tar nok tid før de kommer til krefter, sier presten.

De overlevende har også fått psykologisk hjelp.

- Vi har gjort det vi kan for å hjelpe dem, sier Wiech.

Fyller norske kirker
Informasjonslederen i Oslo katolske bispedømme, sier at kirken står svært sterkt blant polakkene i Norge. Dermed betyr den også ekstra mye når slike tragedier skjer, der så mange av deres landsmenn dør.

- Det er rundt 120.000 polakker i Norge, og polakkene er det folkeslaget i Europa som går mest i kirken. De oppsøker kirkene våre veldig mye. Det er katolsk messe her nesten hver dag, og på søndager har vi fire søndagsmesser på polsk, forteller Dyngstad.

Den store andelen troende, polske katolikker, fyller dermed opp de norske, katolske kirkene. Det har nærmest vært en eksplosjon i antall besøkende polakker siden det ble åpnet opp for arbeidsinnvandring fra EU for noen år siden.

- De er et positivt tilskudd til den katolske kirken i Norge, men samtidig har det gitt oss store utfordringer når det gjelder plass. Vi trenger nye kirker. Det er jo et folkeslag som er veldig glade i kirken, og det er klart når de kommer til Norge som arbeidere er kirken gjerne det du kjenner igjen fra hjemlandet.

- Så polakkene oppsøker kirken som noe av det første de gjør for å samle seg. Det er godt å ha fellesskap med landsmenn, sier Dyngstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.