Gå til sidens hovedinnhold

Sørkedalens egen Willy Wonka

Fra et kollektiv i Sørkedalen skal Johannes Döderlein erobre kongeriket med sunn sjokolade. Onsdag vant han finalen i TV2s program "Skaperen".

SØRKEDALEN: ? Dette er jo et eventyr! sier Johannes Döderlein til Akersposten.no etter at han gikk av med seieren i TV2s "Skaperen" onsdag kveld.

I gammeldags prinsekostyme sjarmerte Johannes tv-seerne, og er dermed sikret én million kroner til å videreutvikle sitt produkt: en økologisk, sunn sjokolade som smaker godt, og i tillegg skal redde regnskogen. Tanken er at produksjonen av kakaobønnene skal lønne seg så mye at trærne blir skånet for hogst.

Han som elsket sjokolade

Selv spiser han mellom 50 og 100 gram sunn sjokolade hver eneste dag.

? Jeg har alltid elsket sjokolade, sier Johannes, som tror det høye sjokoladekonsumet er en av grunnene til at han fikk diabetes i 2004.

Da måtte han legge om kostholdet for å kontrollere sykdommen, og det ble starten på eventyret for "sjokoladeprinsen". I flere år har han eksperimentert med ulike sjokoladeoppskrifter for å finne frem til den sunne gourmetsjokoladen.

? Det krever jo en god del arbeid å finne frem til riktig smak, sier han.

Litt jobb gjenstår

Så han hentet inspirasjon fra ingrediensefortegnelsene på baksiden av ulike sjokoladeplater, gikk til innkjøp av råvarer, og satte i gang med å eksperimentere, blant annet på kjøkkenet i Sørkedalen. Resultatet har blitt tre ulike sunne sjokolader, som blant annet har fått godkjent-stempel av Bagatelles Eyvind Hellstrøm. Og han har allerede blitt kontaktet av Odd Reitan.

? Det er jo om å gjøre å finne de smakene som appellerer best til folk. Jeg føler jo at jeg har lykkes, men det gjenstår fortsatt litt jobb for å tilpasse melkesjokoladen til norske ganer, sier han.

Ønsker en egen fabrikk

Prøveproduksjonen foregår på en fabrikk i England som har spesielisert seg på sjokoladekonfekt. Fabrikken har imidlertid ikke så veldig høy kapasitet, og "sjokoladeprinsen" vurderer derfor å bruke noe av premien sin til å skaffe dem et nytt maskineri. Men drømmen er en ekte norsk, magisk sjokoladefabrikk.

? Jeg har tenkt til å la det være opp til folket hvor fabrikken skal være plassert, for da blir det et folkekjært eventyr, sier han.

? Folket bidro jo til dette eventyret i går da de stemte meg frem som vinner, og jeg har veldig lyst til at de skal fortsette å bidra, sier Johannes, som er åpen for både Karasjok og Svalbard hvis det skulle være folkets ønske.

Lokal prins

Johannes flyttet inn i et kollektiv i Sørkedalen for litt over et år siden. Her bor han sammen med seks andre, fra blant annet Australia, Honduras og Makedonia, i et gult hus de har leid av Helle Løvenskiold.

? Det er et drømmehus, kun 20 minutter fra sentrum, men samtidig helt på landet. Bedre kunne jeg ikke hatt det, det er litt magisk på en måte, sier han.

Samboerne sine kom han i kontakt med da han besøkte en økolandsby i Hurdal. Og alle er tent på prinsens sjokolade.

? Når ut til alle

? Hvorfor tror du at du gikk helt til topps i går?

? Folk er veldig opptatt av hva de spiser og hva de støtter. Dette produktet når ut til alle. Jeg tror dette er det vi trenger akkurat nå, sier Johannes.

I første omgang skal han bruke pengepremien til å produsere sjokoladen og få den ut til folket. Men han gir seg ikke med dette. Johannes er nemlig veganer, og dietten hans følger årstidene. Maten varmes aldri over 42 grader, og han varierer ofte med helt opp til 300-400 ulike retter i året.

Etter hvert ønsker han å utvikle reportoiret med mer enn bare sjokolade.

? Jeg har tanker om å revolusjonere hele snacksindustrien, sier han.

? Når det blir lett å leve sunt, da er det veldig gøy. Det er veldig viktig for meg at det skal være deilig å spise det jeg spiser. Maten smaker alltid bedre med ferske råvarer, sier Døderlein, som på ingen måte savner "ferdigmat".

? Når du tenker deg om, er valgmulighetene uendelige, vi har bare glemt det litt, og fortsetter med å spise det vi har vært vant til fra vi var små, sier han.

Føler seg som Willy Wonka

Sørkedalens sjokoladeprins er naturligvis inspirert av historien til Roald Dahl om Charlie og den store sjokoladefabrikken.

? Jeg synes den fanger sjokoladeånden veldig bra. Til tider føler jeg meg litt som Willy Wonka, spesielt kanskje når jeg spiser mye sjokolade, ler han.

Særlig når han spiser sin egen sjokolade. For kakaobønner inneholder mange lykkestoffer, men disse forsvinner når bønnene ristes over 42 grader. Ved å la være å varme opp bønnene, bevares energien i sjokoladen. Med andre ord: Ikke bare er den god, sunn og redder miljøet. Sjokoladeprisens produkter gjør deg sannelig lykkelig i tillegg.

Reklame

Best i test påskeegg 2021