Gå til sidens hovedinnhold

Sørsudansk opprørsleder avviser våpenhvile

Juba (NTB-AFP): Opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar i Sør-Sudan vil foreløpig ikke godta regjeringens tilbud om våpenhvile.

- Mitt syn er at våpenhvilen bør forhandles fram slik at det kan opprettes en mekanisme til å overvåke den, sa Machar til den britiske kringkasteren BBC fredag.

Opprørslederen befant seg etter eget utsagn «i bushen» og ble intervjuet via satellittelefon. Han gjentok kravet om at Sør-Sudans president Salva Kiir må løslate flere politiske fanger. Foreløpig er to av Machars støttespillere sluppet fri.

Tidligere på dagen erklærte den sørsudanske regjeringen at den er rede til å inngå våpenhvile. - Vi har i prinsippet godtatt at en våpenhvile kan tre i kraft umiddelbart. Men styrkene våre er forberedt på å forsvare seg hvis de blir angrepet, skrev regjeringen på Twitter.

Flere østafrikanske ledere diskuterte fredag konflikten i Sør-Sudan på et møte i Kenyas hovedstad Nairobi. Dagen før var Kenyas president Uhuru Kenyatta og Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn i Sør-Sudan, hvor de møtte president Kiir og forsøkte å mekle fram en fredsløsning. (©NTB)