RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sort dag på børsen

Sist oppdatert:
Oljeprisens svekkelse bidro til en dyster dag for de oljeavhengige selskapene. Sjekk kursene her.
Flere av Norges rikeste har tapt flere milliarder kroner den siste uke, men Staten er den største taperen. Verdier for godt over 27 milliarder kroner fordunstet fra Oslo Børs tirsdag og det bidro til den dårlige utviklingen.

Oljeprisen har svekket seg med godt over ti prosent siden forrige uke, falt videre i dag. Hovedindeksen ble dratt med ned og endte med en tilbakegang på 1,39 prosent til 429,06 poeng.

Varmt vær i USA har sammen med OPEC manglende evne til å kutte produksjonen fått skylden for den fallende tendensen for råoljen. Den milde vinteren alene kan ikke ta hele skylden. Konflikten mellom Russland og Hviterussland virket å være på bedringens vei, og det forsterket nedgangen.

Et fat nordsjøolje med levering i februar kostet 54,54 dollar ved råvarebørsen i London. I går ble det satt omsetningsrekord ved oljebørsen i Europas finanshovedstad. I New York har ikke oljeprisen vært svakere siden juni 2005.

Presidenten i Venezuela har gitt grått hår til investorene i Statoil. Hugo Chavez har gjentatt sine trusler om å nasjonalisere flere av de statlige selskapene. Statoil er til stede i Venezuela gjennom blant annet eierdelene i Sincor. Chavez har varslet at det er særlig de selskaper som driver med oppgradering av tungolje i Orinco-området.

Aksjekursen i Statoil ble tynget av både oljeprisen og signalene fra Venezuela. Fasiten ble en nedgang på 3,16 prosent til 153 kroner.

Bedre gikk det med fusjonskameraten Norsk Hydro. Meglerhuset Deutsche Bank skal ifølge Stocklink ha blitt oppgradert Norsk Hydro til kjøp fra hold. Kursmålet er satt til 205 kroner. Oljeressursene til Hydro har ifølge meglerhuset fair value på 140 kroner per aksje.

Hydro-aksjen falt likevel 1,23 prosent til 180,75 kroner.

I løpet av en uke har Statens eierandeler i de to oljetungvekterne blitt over 30 milliarder kroner mindre verdt.

Fallet i oljeprisen har også gått hardt utover oljeserviceaksjene. Sektoren faller rundt 1 prosent i USA. I Oslo endte Petroleum Geo Service med en nedgang på 5,23 prosent til 136 kroner. Carnegie, Kaupthing og Morgan Stanley ble de største selgerne av aksjen.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner falt 4,50 prosent til 700 kroner, mens Aker endte med en nedtur på 3,69 prosent til 365 kroner. Den siste uken har aksjekursene i de to mest sentral Røkke-selskapene over 10 og 11 prosent.

Riggselskapet til John Fredriksen, Seadrill, falt 3,60 prosent til 96,40 kroner. Også denne aksjen har tapt seg med en tiendedel den siste uken.

Rykter om at Lufthansa snuser på SAS sendte aksjekursen i det sist nevnte flyselskapet opp 6,75 prosent til 126,50 kroner. SAS la også frem sterke trafikktall for desember.

Best av aksjene på børsen var Northland Resources som la på seg 8,11 prosent til 8 kroner. Glitnir i Sverige (tidligere Fischer Partners Fondskommision) og E*Trade Sverige var de desidert største kjøperne og sto bak 52 og 45 prosent av nettokjøpene.

Dagens børsfall gikk hardest utover aksjonærene som sitter med tegningsrettighetene til kjøleskiprederiet Green Reefers. Tegningsrettighetene falt med 10 prosent til 0,72 kroner

Flate kurver på Wall Street

Resultatsesongen er i startgropen og allerede har Sprint Nextel presentert sine tall. Senere i kveld er det Hydro-konkurrenten Alcoa sin tur.

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,18 prosent til 12.446,56 poeng. S&P 500-indeksen er tilnærmet uforandret på 1.413,04 poeng. Teknologitunge Nasdaq er også flat på 2.437,79 poeng.

Sprint Nextel Corp er ventet å komme under press etter at de presenterte skuffende forventninger for inntekter og resultat i 2006.

For året sett under ett venter Sprint Nextel at driftsinntektene vil ligge på rundt 41 milliarder dollar i 2006. Dette er svakere enn hva analytikerne hadde ventet. Forventningene på Wall Street lå på 41,5 milliarder dollar. Samtidig venter Sprint at inntektene vil stige til 42 milliarder dollar i 2007, det er i tråd med analytikernes forventninger. Telekomselskapet annonserte også planene om å redusere antallet heltidsansatte med 5.000 i 2007 og dermed spare 700 millioner dollar.

Meglerhuset Deutsche Bank har allerede nedgradert telekomoperatøren til selg fra hold, og det var utsiktene for 2007 som skuffet.

Etter at Wall Street har stengt legger Alcoa frem sine tall for fjerde kvartal. Forventningene til aluminiumsgiganten ligger på et resultat per aksje på 65 cents.
Ved råvarebørsen i New York har prisen på oljekontrakter falt til det laveste nivået siden juni 2005. Varmt vær må igjen ta skylden for den fallende tendensen. I helgen falt temperaturene til under det normale, men dette snudde tirsdag.

Frontkontraktene for referanseoljen WTI omsettes for 54,41 dollar i New York, og det er en nedgang på over tre prosent.

Tunge Statoil

Oljeprisen viser klare svakhetstegn igjen og det forsterker nedturen på Oslo Børs. Prisen på råoljekontraktene har ikke vært lavere siden juni 2005. Hovedindeksen faller tilbake 1,60 prosent til 428,14 poeng.

Temperaturene sniker seg oppover igjen i USA. Det varme været bidrar til lavere etterspørsel etter fyringsolje som igjen får innvirkning på forbruket av råolje.

Oljeanalytiker Benny Claussen i Norwegian Oil Trading forteller at det skyldes fortsatt mildvær og fokus på lagertall. Samtaler mellom Russland og Hviterussland om gassleveranser bidrar også til å sende prisen nedover.

- Det faller en god del, og det viser at markedet er svakt for tiden. På kort sikt tror jeg at prisen vil fortsette nedover, forteller han til NA24 og legger til at det er ventet nye gode lagertall.

- 55 doller er et riktigere nivå og om det stabiliserer seg på det, vil det være rom for 50 dollar, forteller Claussen og legger til fjorårets snakk om priser opp mot 100 dollar er langt unna nå. Selv om prisen fort kan snu noe opp om været blir kaldere.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 53,90 dollar en nedgang på 3,04 prosent ved råvarebørsen i London.

Statoil er i hardt vær. Aksjekursen faller langt mer enn hva tilfellet er for fusjonspartner Hydro. Statoil er ned 3,01 prosent til 153,25 kroner, mens Hydro faller 0,96 prosent til 181,25 kroner.

Venezuelas president Hugo Chavez har gjentatt sine trusler rundt nasjonalisering av naturressursene. Nok en gang kan Statoil aktiviteter i landet bli rammet. Det var i forbindelse med innsettelsen av en ny regjering i landet at Chavez holdt en tale der omleggingen ble kjent.

Hydro skal ifølge Stocklink ha blitt oppgradert av Deutsche Bank til kjøp fra hold. Kursmålet er satt til 205 kroner.

Deutsche Bank oppgraderer i dag Norsk Hydro til kjøp fra hold med kursmål 205 kroner. Oljeressursene til Hydro har ifølge meglerhuset fair value på 140 kroner per aksje.

DNO er uforandret på 11,42 kroner.

Northland Resources er opp 9,46 prosent til 8,10 kroner. Eltek følger etter på vinnerlisten med en oppgang på 4,47 prosent til 64,25 kroner.

Spits stiger 4,37 prosent til 16,70 kroner etter at meglerhuset Orion Securities har tatt aksjen inn i denne ukens utgave av Børsspeilet. Opera løftes 4,27 prosent til 17,10 kroner.

Odfjell Invest faller 6,17 prosent til 15,20 kroner og danner sammen med PA Resources og Siem Offshore bunnen blant aksjene på Oslo Børs. PA Resources faller 4,35 prosent til 55 kroner, mens Siem Offshore er ned 4,08 prosent til 11,75 kroner.

Usikre børsspekulanter

Oslo Børs åpner forsiktig etter at oljeprisen fortsetter sin urolige utvikling. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned ubetydelige 0,04 prosent til 434,95 poeng.

Nedgangen i oljeprisen kommer til tross for at Saudi-Arabia ytringer om at OPECs februarkutt vil bli gjennomført. I tillegg har gradestokken i USA vist stadig lavere temperaturer. Konflikten mellom Hviterussland og Russland virker heller ikke sende forsyningsfrykt gjennom oljemarkedet.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 55,28 dollar ved råvarebørsen i London. Det er en nedgang på 0,58 prosent.

Fusjonskameratene Statoil og Hydro tynges av fallet i oljeprisen og er ned 0,79 prosent til 156,75 kroner og 0,14 prosent til 182,75 kroner.

Bedre går det med DNO som stiger 1,31 prosent til 11,57 kroner. Oljedirektoratet har sendt ut en bekreftelse på at det er gjort funn av en oljekolonne i et sidesteg i en brønn ved Goliat-feltet i Barentshavet. Statoil deltar med 20 prosent rettigheter i Goliat, mens DNO deltar med 15 prosent.

Telenor er fortsatt i skuddet og stiger 1,20 prosent til 126,25 kroner. Aksjen har steget 7,68 prosent så langt i år og har satt flere toppnoteringer. Markedsverdien har passert 212 milliarder kroner og har befestet posisjonen som det tredje største selskapet på Oslo Børs.

TeleComputing er dagens vinner så langt og stiger 5,88 prosent til 27 kroner. Det er ikke omsatt mer enn 4.500 aksjer.

Tandberg Storage gjør det også godt og stiger 4,13 prosent, mens DiaGenic klatrer 4,03 prosent. Bioteknologiselskapet meldte at utviklingen av prototyper til Alzheimer sykdom er i rute, mens de har forsinkelser i utviklingen av brystkreft prototyper.

Svingte opp i Asia

De asiatiske børsene var opp tirsdag morgen. Oppturen kom etter fire dager med nedgang, og ble ledet an av selskaper som Samsung Electronics, BHP Biliton og Nippon Steel. Disse aksjene har falt kraftig de siste dagene, men nå tror investorene at nok er nok.

Samsung var også ute med en positiv rapport til investorene tirsdag. Selskapet melder at de for første gang vil selge elektronikk for over 1 billion won, eller 1,1 milliarder dollar, i løpet av 2006.

Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,6 prosent i morgentimene norsk tid. Samtidig var Nikkei-indeksen opp 0,9 prosent.

Børsen snudde opp

USA-børsene endte moderat i pluss mandag, etter en svak start. Det er grunn til å tro at omslaget har sammenheng med at oljeprisen falt markant tilbake underveis. Etter å ha vært opp, falt oljeprisen tilbake til nivåene fra fredag, som er de laveste siden sommeren 2005.

Et fat nordsjøolje for levering i februar koster mandag kveld 55,60 dollar, etter å ha vært nede i en bunn på 54,41 dollar.

Den amerikanske sentralbanken bidrog også til sinnets munterhet. Viseformann Donald Kohn ga kommentarer om at økonomien ser ut til å stå mot nedgangen i boligmarkedet og at inflasjonen ser ut til å være på retur. Det er signaler aksjemarkedet liker.

Ellers var det fokus på mulige og faktiske oppkjøp og fusjoner. Kleskjeden Gap steg 7 prosent etter medierapporter om at selskapet har hyret Goldman Sachs for å vurdere strategiske muligheter - et kodeord for salg av selskapet.

Konglomeratet General Electric kjøper offshoreteknologileverandøren Vetco Gray for 1,9 milliarder dollar.

Oljeselskapet Forest Oil kjøper konkurrenten Houston Exploration for 1,(THX : The Houston Exploration Company 1,5 milliarder dollar.

På makrofronten var det stille mandag. Både renter og valuta endret seg lite i løpet av dagen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,21% til 12,423.49

Nasdaq +0,16% til 2,438.20

S&P 500 +0,22% til 1,412.84

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere