«Når du får 50 likes føler du deg bra, fordi det betyr at folk synes du ser bra ut på det bildet.»

Det sier Harry (11). Han er en av mange barn i alderen åtte til 12 år som har deltatt i en ny studie utført på vegne av Englands barneombud, Anne Longfield.

Studien er omtalt av en rekke britiske aviser, deriblant The Guardian, The Telegraph og The Daily Mail.

Stressende

Oppsummert viser studien at en rekke barn helt ned i åtteårsalderen opplever sosiale medier som en stressfaktor i livet deres.

De jakter på likes, føler at mobiltelefonen går utover konsentrasjonen og synes det er slitsomt å alltid skulle være pålogget og oppdatert.

Barna har jobbet i studiegrupper og forklart hvordan de selv opplever å være på sosiale medier. Her er noe av det de fortalte:

«Hvis jeg får 150 likes er det veldig kult fordi det betyr at de liker deg.» (Aaron, 11 år)

«Jeg bruker kanskje sosiale medier i 18 timer om dagen.» (Bridie, 11 år)

«Du sammenligner deg kanskje med andre fordi du ikke er så pen sammenlignet med dem.» (Aimee, 11 år)

«Jeg så en pen jente og jeg vil ha alt hun har, mitt mål er å være som henne. Jeg vil ha tingene hennes, det hvite huset hennes og MAC-sminken hennes. Det er koselig å se på henne.» (Bridie, 11 år)

LES OGSÅ: Denne type barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

Liker ikke at foreldre deler

I tillegg er det flere som oppgir at de ikke liker at foreldrene tar bilder av dem og deler på sosiale medier uten deres tillatelse, og sier at de er bekymret over at foreldrene ikke skal høre på dem hvis de ber dem om å slutte.

Et eksempel på dette er Hassan, som er åtte år:

«Mamma tar bilder av meg på Snapchat og sender dem på Whatsapp. Jeg liker ikke at familie og venner tar bilder av meg når jeg ikke vil det.»

- Emosjonelle utfordringer

Mens de yngste barna hovedsakelig brukte sosiale medier som Snapchat, Instagram og Whatsapp for å leke, oppgir de eldre barna at stressfaktoren med å være på sosiale medier øker med alderen.

Studien viser samtidig at barn mellom 10-12 år ikke er voksne nok til å takle dette stresset. De føler de kommer til kort i sammenligningen med andre på sosiale medier, og synes det er tøft å skulle være pålogget hele døgnet.

- Det er tydelig at sosiale medier bringer med seg mange fordeler for barn, men plattformene utsetter dem også for emosjonelle utfordringer, spesielt når de blir 11-12 år, sier barnebombud Anne Longfield.

LES OGSÅ: - Ingen grunn til å overvåke barns kropp på den måten

Hun ber derfor foreldre og lærere om å gjøre mer for å hjelpe barna med å takle disse utfordringene.

- Jeg er bekymret over at mange barn starter ungdomsskolen uten å være i stand til å takle de plutselige kravene sosiale media-plattformene krever. Det er også tydelig at selskapene ikke gjør nok for å stoppe de under 13 år fra å bruke plattformene deres, sier Longfield.