*Nettavisen* Nyheter.

Søt og varm ire i koppen

Ingen irer er så søte og varme som den mest kjente av dem alle. Vi snakker ikke om Bono, men om Irish Coffee.

Den tradisjonsrike irske drikken er blitt oppdatert en rekke ganger siden den ble oppfunnet på midten av 40-tallet. Men å forsvinne fra all verdens drinkkart, det gjør Irish Coffee aldri. Det er alltid noen som har behov for en oppkvikkende, varm og smakfull drink.

Varm oppkvikker
Det hele startet på Shannon Airport. Amerikaflyene fra Europa klarte ikke hele distansen over Atlanteren uten å mellomlande i Irland. På flyplassen fant sjefsbartenderen Joe Sheridan på å bytte ut teen i den irske toddien, til den mer USA-vennlige kaffen. Han blandet kaffe, krem og irsk whisky for å gi de støle, forfrosne og slitne reisende en varm oppkvikker.

Irish coffee ble den offisielle velkomstdrinken på Shannon Airport fra den offisielle åpningen i 1947. Både filmstjerner, skuespillere og presidenter fikk smake Joes drikk. Blant annet skal Fred Astaire og Bing Crosby ha vært svært begeistret for kaffedrikken.

Har du dine egne versjoner? Diskuter nederst

Noen år senere tok journalisten Stan Delaplane i San Fransisco Chronicle en Irish Coffee på Shannon. Han ville dele opplevelsen med sine landsmenn, og tok med seg oppskriften over Atlanteren. Den ble såpass godt likt av amerikanerne at markedet for irsk whisky tok av.

Verdenskjendis
I dag er Irish Coffee velkjent verden over, men pussig nok drikkes den ikke så mye i hjemlandet. En ire vil dessuten heller bruke en billig, kraftig whisky som skjærer gjennom kaffen, mens de i andre land bruker en mild whisky som Jameson eller Tullamore Drew.

Den norske drinkeksperten Jan Vardøen foreslår å velge Paddys, Powers, Kilbeggan eller Murphys – i den rekkefølgen.

Gjør det skikkelig
Ingrediensene er kaffe, krem, brunt sukker og irsk whiskey. Du skal ikke røre i drikken etter at kremen er tilsatt, og du skal heller ikke bruke sugerør. Smaken skal oppleves ved å drikke kaffe og whiskey gjennom et kaldt lag med lettpisket fløte. Og kremsprut fra boks er strengt ulovlig.

Hva kaffe angår, bør du styre unna industrikaffen. Kjøp heller en skikkelig nykvernet og ganske kraftig brent kaffe. Om du trakter kaffen, så sørg for at traktemaskinen er skikkelig rengjort. Enda bedre er det å benytte espressomaskin eller presskanne.

Den perfekte drinken skal ha harmoni mellom kaffens sødme og lette bitterhet, og whiskyens lette syrlighet. En kremmyk Irish Coffee er spesielt god etter middagen, hvor den kan fungere både som kaffe avec og dessert i ett. Men du kan selvsagt nyte denne drinken på egenhånd.

Irish Coffee

Andre kaffedrinker får du her:
Calypso Coffee
American Coffee
Mexican Coffee
Scandinavian Coffee
French Coffee
Nordmandie Coffee

Kilde: Bar boka (Aschehoug)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.