*Nettavisen* Nyheter.

Sov hele natten med barn i huset

Foto: (Shutterstock.com)

Som forelder til små barn kan det være vanskelig å få nok søvn. Her er tipsene.

10.06.09 10:36

(SIDE2): Søvn som ofte blir forstyrret kan føre til humørsvingninger, problemer med rygg og bein og mye annet. Det er derfor viktig å legge alt til rette for en god natts søvn for hele familien.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden akkurat nå!

Mindre farger
Svært mange barnerom er alt for fargerike. Nøytrale farger hjelper både voksne og barn til å sove.

Hjernen din slapper mer av med nøytrale farger enn med sterke farger, fra du er svært liten.

Slå ned lyset
Det er faktisk ingen myte at man sover bedre når det er mørkt. Slå av lyset, eller dimm det ned. Husk også gardiner om sommeren.

Kjøp riktig sengetøy
Det finnes veldig mye dårlig sengetøy for barn som klør, er ubehagelig og irriterende. Kjøp like godt sengetøy til barna dine som deg selv.

Ha riktig lyd
Den riktige lyden hjelper på. Hvis du bor et sted med mye lyd så sett på en radio med mye snakking eller bakgrunnsmusikk som er enkel og grei.

Fjerne alle leketøy
Leketøy har ingenting å gjøre i nærheten av sengen å gjøre. Enten det er rangler når barn er små, eller mobiltelefoner når de blir eldre. Barn bør ikke få lov til å sovne til filmer eller TV.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lev Dolgachov

Følg rutinene
Ha den samme rutinen dag inn og dag ut kan virke kjedelig for deg som er voksen, men for barn som skal sove er det akkurat medisinen som trengs.

Soverom er soverom
Det er faktisk slik at mange familier har funnet ut at barnerommet godt kan være barnerom, og at soverommet blir kun det. Da leker barna et sted, og sover et annet sted.

Si god natt
Barn vil være naturlig nysgjerrige og vil kjempe for å være våkne. Selv om et barn ønsker oppmerksomhet må man si god natt og lukke døren. Det hjelper lite å be og trygle barnet om å sove. Enkle beskjeder fungerer aller best.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hold barnet i senga
Når et barn først har lagt seg så bør det være minst mulig grunner til å gå ut av senga. Ha et vannglass på nattbordet, og kanskje et ekstra pledd hvis det blir kaldt.

Bruk tid med barna
Før barn skal legge seg kan du selv roe de ned med noen enkle grep: Les for barna, snakk med dem eller gjør andre rolige ting. Mange foreldre har funnet ut at det kan være svært smart å la små barn få legge sine dukker til sengs. For jenter er det lett å finne dukkene, men gutter har også figurer som bør sove litt.

Hvor mye skal et barn sove?
En femåring trenger hele 11 timer med søvn, mens du kun trenger mellom seks og åtte timer. Det er derfor viktig at du lærer deg litt matematikk - ta tidspunktet barnet våknet, trekk fra 11 timer og legg barnet da.

(Kilder: BBC, Familydoctor, Healthnews)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag