*Nettavisen* Nyheter.

Sov mer og bedre før

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

For 20 år siden sov vi i gjennomsnitt én time mer i døgnet.

(SIDE2): Hver tredje nordmann sliter med søvnen.

Og for ti prosent av oss er problemene så alvorlige og kroniske at det kan øke risikoen for psykiske lidelser, diabetes og hjerte- og karsykdommer, dersom det går ubehandlet i årevis, skriver VG , søndag.

- Hvis du ser noen tiår tilbake, sov vi i snitt én time mer i døgnet. I tillegg har søvnsykdommer som kronisk insomni økt betydelig de senere årene, sier forsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet til avisen.

- Stå opp til samme tid
Mest bekymringsfullt er forskjellene på når vi sover på hverdager og i helgene.

Forskerne har sammenlignet nordmenns sovevaner i1980, 1990 og 2000. I 1980 sov 90 prosent rundt midnatt på en hverdag og 74 prosent på samme tid i helgen. I 2000 sov 74 prosent ved midnatt på hverdager, mens bare 43 prosent hadde sovnet ved midnatt på en lørdag.

- Vi vet at forskjeller i døgnrytme mellom hverdager og helg er assosiert med større søvnplager. Skal man bli kvitt søvnvanskene på man stå opp til samme tid hver dag, også i helgene, sier Sivertsen.

Grunnen til at vi er lengre våkne mener forskerne er at vi har flere mediekanaler å velge mellom. For 20 år siden hadde vi til eksempel bare en TV-kanal. I tillegg har vi Facebook, videospill og større mulighet for å bli underholdt sent om kvelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.