HAMAR (Nettavisen): Diskusjonen om norsk kjøttproduksjon får temperaturen til å stige hos Senterpartiet (Sp).

Og en som stadig nevnes med negativt fortegn er Gunhild Stordalen i Eat. For mens Helsedirektoratet anbefaler 500 gram rødt kjøtt i uken, anbefaler Eat kun 200 gram, inkludert rødt og hvitt.

Det faller dårlig i smak i landbrukspartiet Sp.

- Fru Stordalen: Parker privatjeten, send mail i stedet, uttalte en av delegatene fra talerstolen.

- Hun er ikke her til å forsvare seg selv

Det fikk 26 år gamle Marit Sletten fra Oppland til å reagere sporenstreks. Hun gikk rett på talerstolen og forsvarte Stordalen.

- Hvorfor gjorde du det?

- For det første: Hun er ikke i salen selv til å kunne forsvare sitt syn, og da synes jeg vi må se det litt fra hennes ståsted også. Hun har jo lagt ned en enorm innsats i arbeidet hun har gjort - og gjør - for å se på hvordan vi kan få en bærekraftig planet fremover, med de ressursene vi har tilgjengelig, sier Sletten til Nettavisen.

- Har satt dagsorden

- Hva reagerer du mest på?

- Jeg reagerer på at hun blir nevnt som en som kaster stein i glasshus og ikke vet hva hun snakker om. Det er helt greit at ikke vi i Sp er enig i alt hun foreslår, men å fnyse av arbeidet hun har lagt ned og kalle det en flopp, det kan vi ikke gjøre, sier hun bestemt.

26 år gamle Sletten minner om at:

- Vi er mennesker alle sammen, så vi skal ikke henge ut noen, initiativet hun tar er kjempeviktig, det må vi hegne om og anerkjenne at hun har klart å sette dagsorden.

- Vi må orke å si det: Rødt kjøtt er ikke en klimaversting

Sletten har en klar melding til sine partikolleger:

- Vi orke å ta de kampene og argumentere for vårt syn, som at rødt kjøtt ikke er en klimaversting og at norsk kjøttproduksjon er viktig, sier 26-åringen.

Sletten mener Gunhild Stordalens innflytelse og ressurser bør anerkjennes.

- Hun kunne levd et liv uten å bry seg, det gjør hun ikke, sier Sletten.

- Oppfattes som en trussel

- Blir Gunhild Stordalen nærmest lagt for hat i Sp?

- Nei, jeg vil ikke si det. Hun er ikke noen gjenganger i diskusjonen, men hun oppfattes nok som en «trussel» av mange her. Men i Sp er det mange som lever tett på norsk matprodukjson og de opplever nok angrep de vil forsvare seg mot. Men hvis man zoomer litt ut, hun ser det store globale perspektivet og snakket om gjennomsnittlig diett for en verdensborger - ikke en nordmann - så vi må tåle at Norge er litt annerledes, sier hun reflektert.

- Var det lett for deg å ta ordet og forsvare henne?

- Ja, veldig lett! Både fordi hun ikke er her og fordi jeg synes vi skal holde oss for gode til å snakke slik.

Sp: - Dårlig klimapolitikk

Helsedirektoratet anbefaler som sagt 500 gram rødt kjøtt i uken, mens Eat kun anbefaler 200 gram, inkludert rødt og hvitt.

Men å kutte norsk kjøttproduksjon mener Sp er dårlig klimapolitikk:

«Å kutte norsk kjøttproduksjon på grunn av politisk idealisme eller for å importere mer fra f.eks. Sør Amerika, er dårlig klimapolitikk og dårlig ressurspolitikk. Norsk kjøttproduksjon har minst klimaavtrykk i verden fordi vi har verdens friskeste dyr med verdens laveste antibiotikabruk. Friske dyr vokser raskere, er mer effektive melkeprodusenter, er mer fruktbare, har mindre dødelighet og færre blir kassert i slakteprosessen.»